Kutyakiállítást rendeznek vasárnap Salgótarjánban – cukiságok és őrző-védők is érkeznek a Tóstrandra

Fotó: Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete

Több mint 850 kutyát neveztek be az év első szabadtéri nemzeti kutyakiállítására, melyet az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete szervez 2022. március 27-én (vasárnap) Salgótarjánban a Tóstrandon. A járványügyi korlátozások feloldása láthatóan megnövelte a részvételi kedvet az előző októberi eseményhez képest.

A szervezők csatlakoztak a város centenáriumi rendezvénysorozatához, így a 100 éves évfordulóra emlékeztető logó megjelenik majd a nyertes kutyák rozettáin. A rendezvényt a bírálatok előtt Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere nyitja meg.

A bírói körökben 10 órától kezdődik a kutyák bírálata a megszokott rendben. Az idén a legnépszerűbb fajtáknak a border collie és a magyar vizsla bizonyultak, de széles lesz a rottweilerek, a mudik, a golden és labrador retrieverek mezőnye is. Ismét találkozhatunk egy-egy ritka fajtával, mint a japán származású mini shiba inu, az őrző-védők közé tartozó, robusztus testű boerboel, vagy a vadászkutyák közé sorolt ibizai podenco és braque d’ Auvergne. A magyar kiállítókon túl Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és Szerbiából is érkeznek tulajdonosok, tenyésztők a kora tavaszi megmérettetésre.

A rangos bírói mezőnyben szintén lesznek szerbiai vendégek a magyar kinológiai szakemberek mellett. Az esemény vezető bírója Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) elnöke lesz. A bírálatokat követően az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének kutyaiskolája délben bemutatót tart, majd 13 órától kezdődik a hobbi, illetve törzskönyv nélküli fajtatiszta kutyák versenye, akik a
helyszínen nevezhetők. A rendezők felkérték a város polgármesterét, hogy a centenáriumi ünnep alkalmából vegyen részt a legszebb hobbi kutyák kiválasztásában. A német dog, a schnauzer és pinscher, valamint a spániel fajták esetén a hazai fajtaklubok tenyészszemlét is szerveznek, ahol az ebek a tenyésztésbe vonáshoz kaphatnak minősítést.
A kiállítás legszebb kutyáinak felvonulása, a Best in Show tervezett kezdési időpontja 14 óra.

Itt a közönség szurkolhat gyermek, fiatal és senior felvezetőknek, kutyapároknak, tenyészcsoportoknak. Kiválasztják a legszebb bébi, kölyök, fiatal és veterán kutyát. Végül felvonulnak az FCI által meghatározott fajtacsoportok szerint a fajtagyőztesek. A nap végén a tíz fajtacsoport dobogósai közül kerül ki a kiállítás legszebb kutyája. Aki elhozza magával látogatóként négylábú társát, az oltási könyvet ne felejtse otthon.

A szép tavaszi időjárásban bízva minden érdeklődőt szeretettel várnak az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének vezetői és önkéntesei vasárnap a Tóstrandon.