Második helyen végzett a Stromfeld diákja az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjében

Fotó: Stromfeld Aurél GT | Facebook

Kiemelkedő Nógrád megyei siker született a XV. Szakma Sztár Fesztiválon megrendezett Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjében: a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Stromfeld Aurél Technikum tanulója, Géczy Krisztián második helyezést ért el az Informatikai rendszer- és alkalmazás üzemeltető technikusok kategóriájában.

Ahogyan az elmúlt években, úgy idén is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezte meg az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) mellett. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, “fizikai” szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, a “Szakmát a kézbe” szlogen jegyében.

Az OSZTV megyei fordulóit idén is a helyi kamarák bonyolították le az év elején, így szűkebb régiónk diákjai az NKIK által szervezett területi válogatón adhattak számot tudásukról. A megye szakképző iskoláiból idén mintegy százan jelentkeztek a megmérettetésre. A további fordulók után a döntőt hagyományosan a budapesti Szakma Sztár Fesztiválon rendezik meg, erre idén április 25-27. között került sor.

Bozó János, az NMSZC Stromfeld Aurél Technikum igazgatója elmondta: Géczy Krisztiánt a tanulmányai mellett a tanórákon kívül is felkészítették Görgényi Péter és Gál Zoltán oktatók, de Krisztián otthon, egyénileg is sokat gyakorolt a versenyre. Külön érdekesség, hogy diákjuk még a régi, OKJ-s képzésben tanult, ám a versenyen már az új szakképzési rendszer szakmajegyzékében szereplő, informatikai rendszer- és alkalmazás üzemeltető technikus hivatásban kellett számot adnia tudásáról.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy ebben a kategóriában kiemelkedően sokan, több mint négyszázan vágtak neki a megmérettetésnek. Bozó János hozzátette: Géczy Krisztián teljesítményére ő maga és az intézmény is nagyon büszke. A kiemelkedő helyezéssel diákjuk ráadásul mentesül a vizsga alól, és kiváló minősítéssel megkapja technikusi bizonyítványát, nem utolsó sorban pedig plusz pontokat is nyer a felsőoktatási felvételinél.

Géczy Krisztián elmondása szerint oktatói az idei tanévben versenyorientáltan tanították őt, és olyan modulokról is szó esett a felkészülés során, melyekről alapesetben nem tanult volna. A jelenleg mobilalkalmazások és weboldalak fejlesztésével is foglalkozó Stromfeldes diák a felsőoktatásban szeretné folytatni tanulmányait, így idén az ELTE-IK programtervező informatikus szakára felvételizik.

Diákok százait utaztatta a helyszínre a megyei gazdasági kamara

A koronavírus-járvány miatt két év kihagyás után újra ismét több mint félezer, javarészt pályaválasztás előtt álló általános iskolást utazhatott a szakmai versenyeknek is otthont adott XV. Szakma Sztár Fesztiválra a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A Hungexpo négy pavilonjában a diákok érdeklődésüknek megfelelően látogathatták a standokat, egyben ki is próbálhatták a szakmák fortélyait a „foglalkoztató szigeteken”. A programot többek között szögbeütő verseny, szívfaragás csempéből és marcipánvirág-készítés is színesítette, a fiatalok igazi fesztiválhangulatban szerezhettek közvetlen ismereteket a különféle szakmákról.

Az évről-évre egyre grandiózusabb esemény fontosságát a számok is igazolják, minden eddiginél több szakma volt jelen a kapcsolódó megmérettetéseken: 86 szakma 22 szakmacsoportjában versengtek a dobogós helyezésekért a fiatal szakemberek.

– A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja a szakképzés, ezen belül a szakképesítések népszerűsítése és bemutatása mellett az, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. A rendezvény utat mutat a felnövekvő generáció számára, valamint elősegíti a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását is. Nagy öröm számunkra, hogy Géczy Krisztián sikere Nógrád megyét ismét a dobogós helyezéshez juttatta – hangsúlyozta a szakmai versenyekkel és a XV. Szakma Sztár Fesztivállal kapcsolatban Mihályné Balázs Melinda, az NKIK titkára.