Sajtkészítők versengtek Béren – Concrete Média

A béri Malom Udvar Étterem immáron második alkalommal invitált minden sajtkedvelőt és sajtkészítőt a megyei Sajtvásárra és Sajtversenyre. A varázslatos szabadtéri helyszínen vasárnap minden látogató megkóstolhatta és megvásárolhatta Nógrád megye sajtkészítőinek finomságait.

Az étterem melletti tisztáson a megye különböző részéről érkező kistermelők gazdag és változatos kínálattal várták a vásárlókat. Többek között juh- és tehéntejből készült lágy, füstölt és érlelt sajtokat kínáltak. A versenybe benevezett termékeket a Sajtkészítők Egyesületének képzett bírái bírálták, de a látogatók is leadhatták szavazataikat.

A rendezvény háziasszonya és szervezője, Bánfi Ann hírportálunknak elmondta, hogy a tavaly megszervezett első sajtmustra rendkívül népszerű volt a vásárlók és a termelők körében is, ezért döntött úgy, hogy hagyományt teremt belőle. Mivel a saját éttermében is termelői alapanyagokat használ, így a rendezvény célja is az volt, hogy felkarolja a termelőket, lehetőséget biztosítson számukra termékeik értékesítésére.

A vásáron a helyi sajtkészítők mellé vendégeket is hívnak a szervezők. A látogatók számos más kézműves termékből kóstolhattak és vásárolhattak. A tejtermékek mellett helyet kaptak egyéb különlegességek is, mint a húsipari termékek és a méz.

A falusi piaci hangulatot megelevenítő helyszínen ínycsiklandozó étkek illata lengte be Bér ezen kis szegletét. Csupa helyi alapanyagból, palócföld ízeivel készültek az étkek. Parázson egészben sültek a malacok, de túrós sztrapacskát és grillezett racka bárányt is kóstolhattak a látogatók. A színvonalas rendezvényre a megye minden részéről érkeztek érdeklődők.

NBA