Tovább bővült a Nógrád megyei szakképzés kapcsolatrendszere Szondis építőipari verseny kékkőiekkel

Az ipolysági szakképző iskolával fennálló évtizedes kapcsolata mellett újabb együttműködést indított el a határmenti térségben a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskola. A közelmúltban a balassagyarmati intézmény a kékkői középiskolával egy építőipari verseny megszervezésével indította programját Balassagyarmaton. 

Tanka Ágnes, a Szondi igazgatója elmondta: A Szondi Alapítvánnyal veszünk részt az Interreg V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Programban, pontosabban a program oktatást érintő részében. Ennek lényege, hogy a határ innenső és túlsó oldalán tanuló építőipari szakmák találkozzanak. Ugyan némileg eltérő a hazai és a szlovákiai szakképzés rendszere, de például az építőipari szakmákban jól összemérhető a diákok felkészültsége. Ezért is gondoltak arra, hogy az ács-, illetve a kőműves szakmák tanulóinak közös versenyének megszervezésével nyernek majd bepillantást egymás munkájába.

Fontosnak tartjuk a kapcsolatépítést és azt, hogy a diákok megosszák a tudásukat, bemutathassák ki mit tanul. Ezen kívül a projekt része az is, hogy az általános iskolások közelebbről is megismerhessék az építőipari szakmákat.

Iskolánk a kékkőihez hasonló profilú. Intézményünkben mintegy négyszáz diák tanul nappali tagozaton és közel száz fő esti oktatásban vesz részt. Ágazataink: az építőipar, a gépészet, az épületgépészet, a specializált gép-és járműgyártás, a kreatív, szépészet, elektronika – elektrotechnika, fa-és bútoripar ágazat. Jelenleg a beiskolázási adataink alapján a legnépszerűbb az épületgépészet, hiszen ez az a szak, ahol a keretszámot emelnünk kell.

A gépészet, az épületgépészet, illetve a speciális jármű- és gépjárműgyártás, ágazatok fejlesztésre szorulnak. Az építőipari tanműhelyünk viszont már európai színvonalú.

A közel múlt szakmai sikereként könyvelhetjük el, hogy a nemrégiben megrendezett Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a középdöntőig jutottak diákjaink. A villanyszerelőink közül ketten 97%-os eredményt értek el az előválogatón, s bejutottak a középdöntőbe, az ország 6 legjobb villanyszerelője közé. Azt gondolom, hogy ez is egy rendkívül szép eredmény. Ez az a szakma, ahol minden évben ilyen sikereket érünk el.

Az oktatási együttműködést a balassagyarmati székhelyű Szondi Alapítvány, valamint a Határmenti Régió Fejlesztéséért Alapítvány és a kékkői középiskola partnerségében, több elemet is tartalmazó, határon átnyúló pályázati program segítségével szervezték meg.  A képzési projektelem fontos elemeiként emelném ki a vállalkozások és az iskolák  összekötését abból a célból, hogy a vállalkozások igényeiket közvetítsék az iskolák felé. Értem ez alatt a képzésekben való modernizálást. Érdekes és ígéretes programelemünk lesz a közeljövőben egy nyílt nap, amely keretén belül a pályaválasztó diákok egy útépítő vállalkozónál a gépeket is kipróbálhatják. – tette hozzá Ott Éva pályázatíró.

NBA