Több mint tízmilliárd forint segíti a fejlesztéseket Nógrád megyében (videó)

Nógrád megye településein javulnak az életfeltételek és az önkormányzati szolgáltatások; a nyertes önkormányzatok több mint 10 milliárd forintot fordíthatnak a beruházásokra – közölte a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke mai sajtótájékoztatóján.

Skuczi Nándor ismertette: Nógrád megyébe áprilisban már érkeztek európai uniós fejlesztési források a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretéből, a most meghozott döntéseknek köszönhetően pedig újabb, 10,66 milliárd forintnyi támogatást kapott szűkebb hazánk, az önkormányzatok két felhívásra adhattak be támogatási kérelmet – tette hozzá.

Az Élhető települések elnevezésű programban 95 támogatási kérelem részesült 8 milliárd 692 millió forint támogatásban. A pénzt vízgazdálkodásra, zöld- és kékinfrastruktúra, valamint kerékpárforgalmi infrastruktúra fejlesztésére, önkormányzati tulajdonú épületek gazdaságélénkítő, közösségi célú átalakítására, kulturális és sportcélú közterületi beruházásokra, közlekedésbiztonságra, továbbá hulladéklerakók rekultivációjára és barnamezős területek kármentesítésére használhatják fel a nyertes önkormányzatok.

A Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése című programban bölcsődei, óvodai ellátást nyújtó intézmények épülhetnek és újulhatnak meg.

A konstrukcióban 15 nógrádi önkormányzat részesült vissza nem térítendő támogatásban, összesen egymilliárd 974 millió forint összegben – közölte az elnök.

A portálunkhoz eljuttatott tájékoztatóból kiderül, hogy a támogatott önkormányzatok közül Pásztóra érkezett a legtöbb támogatás, csaknem 1,5 milliárd forint. Ebből az összegből „okos” város és zöldterület fejlesztések, a vízelvezetés részleges átépítésére és korszerűsítése, a Hajós Alfréd úti sportlétesítmény közösségi célú megújítása, konferencia- és rendezvényterem kialakítása, a Pásztó-Hasznos város kerékpárforgalmi létesítmények fejlesztése, illetve az óvodák épületeinek megújítása valósulhat meg.

Bátonyterenye Város Önkormányzata ugyanakkor közel 1,1 milliárd forintból valósíthat meg komplex fejlesztéseket és újíthatja fel csapadékvíz-elvezető rendszerét.

A Zagyva völgyi kerékpárút, Szurdokpüspöki és Jobbágyi között 700 millió forintból épülhet meg, Magyargécen 400 millió forintból alakíthatnak ki új óvodát, Somoskőújfalun pedig bölcsőde létesülhet 270 millió forintból.