Búcsúval egybekötve ünnepelték államalapító királyunkat Bátonyterenyén

Augusztus 20-án, államalapító Szent Istvánunk ünnepén immáron tizennegyedik alkalommal rendezett Maconkai Búcsút a város önkormányzata és az Aranyalma Hagyományőrző Egyesület. Az eseményen szentmisét és körmenetet is tartottak, megáldották az új kenyeret, sőt a település elöljárói átadták a városi kitüntetéseket is.

A maconkai Szent István király templom felújítása miatt idén rendhagyó helyszínen, az egyházi épület szomszédságában fekvő parkban tartották meg az augusztus 20-ai rendezvényt. Az államalapítás ünnepe szentmisével kezdődött, a liturgiát Csonka Csaba plébános celebrálta, aki a szertartás során az új kenyeret is megszentelte.

A folytatásban körmenet indult, ezt követően pedig Letovai Zoltán alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, ennek során aláhúzta: az államalapítás ünnepe a múlt tiszteletéről, a jelen megéléséről és a jövőbe vetett hitről szól.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere ünnepi beszédében kiemelte, nem feledhetjük, hogy egyszerű emberek generációi küzdöttek Szent István örökségét életben tartva azért, hogy mi itt állhassunk, és büszkén tekinthessünk ezeréves kultúránkra, történelmünkre és értékeinkre. Ezután hangsúlyozta: az érték csak addig érték, amíg valakik azt annak tartják, amíg a jelen közössége tesz azért, hogy a jövő számára is érték maradjon.

A továbbiakban Nagy-Majdon József polgármester, Letovai Zoltán alpolgármester és Király Attila alpolgármester adta át a városi kitüntetéseket és elismeréseket.

2022-ben dr. Deli Gergely jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora vehette át a város díszpolgára címet. Bátonyterenyéért kitüntetést kapott Nagy Mihály, a város korábbi polgármestere, Király Mandi alkotóművész valamint az Egererdő Erdészeti Zrt. Bátonyterenyei Erdészetének közössége.

A Város Szolgálatáért díjat Telekné Telek Mária nyugdíjas pedagógus, Havran József címzetes rendőr főtörzszászlós, valamint dr. Váraljai Béla háziorvos számára ítélte oda a képviselő-testület.

Polgármesteri ajándékot és oklevelet vehetett át Kemecsei Ildikó óvodapedagógus, Szőkéné Mészáros Andrea óvodapedagógus, továbbá polgármesteri ajándékot kapott Sasvári István, nyugalmazott erdész.

A Maconkáért Emlékérmet ebben az évben Dóra Józsefnek, a Bátonyterenyei Teke Klub elnökének ítélték oda. Az elismerést Orosz Tamás, a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület elnöke adta át.

A nap második felében a színpadi programoké volt a főszerep. Elsőként a Maconka Táncegyüttes és a Maconkai Rozmaring Gyermek Néptáncegyüttes mutatta be műsorát, a Beb zenekar kíséretében. Ezután Somogyi Katica operett slágerekkel várta a nagyérdeműt, a továbbiakban pedig a Palóc Népdalkör, a helyi Mazsorett csoport, valamint Horváth Adrián és Horváth István lépett fel. A folytatásban Dred és Doris produkciója következett, majd felcsendültek a Mojito zenekar nosztalgia dallamai, valamint a Busai asszonykórus örökzöld slágerei, végül pedig Sulyok Zolival mulathattak az esemény résztvevői.