Elindultak a mestervizsgák a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál

Fotó: illusztráció

Az elmúlt napokban kilenc hegesztő tett sikeres mestervizsgát a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) szervezésében – közölte a gazdasági kamara titkára. Mihályné Balázs Melinda hozzátette: novemberben a gázfogyasztó berendezés- és csőhálózat-szerelők, illetve az épület- és szerkezetlakatos mesterképzésben résztvevők vizsgáznak majd.

A hegesztők mesterképzéséhez az Alstom Csoport tagjaként működő Bombardier Transportation Hungary Kft. biztosította a gyakorlati helyszínt, illetve a vizsga helyszínét is. Egyben a cégtől került ki a legtöbb újdonsült mester is: nyolcan innen vettek részt a képzésben, további egy résztvevő külföldről kapcsolódott be a folyamatba. A gázfogyasztó berendezés- és csőhálózat-szerelő mesterképzésben kilencen, az épület- és szerkezetlakatos szakmában pedig nyolcan tesznek vizsgát hamarosan. Előbbi területen a résztvevők a megye több kis- és középvállalkozásától érkeztek, míg utóbbi esetben szintén a mátranováki gyár, továbbá a salgótarjáni Pirazol Kft. szakemberei vesznek részt az idei mesterképzésben.

Az NKIK a képzések kezdete, azaz 2002 óta 294 mesterlevelet adott át, az újdonsült címbirtokosokkal ez a szám meghaladja majd a háromszázat. A mesteravató ünnepség minden évben az iparkamara egyik legfőbb ünnepnapja, azt hagyományosan december elején rendezik majd.

A mesterek ünnepélyes köszöntése több szempontból is kiemelten fontos pillanat – mondta Mihályné Balázs Melinda. Az NKIK titkára hangsúlyozta: a szakterületükön hosszú ideje sikeresen tevékenykedő mesterek a helyi gazdaság támaszai; dolgozzanak akár egy középvállalkozás alkalmazottjaként, akár vállalkozóként, tudásuk, tapasztalatuk és elhivatottságuk jelentős érték. Mihályné Balázs Melinda szerint a mesteri címek birtokosai mindemellett a jövő nemzedékek képzésében is kiemelt szereppel bírnak, ezek a szakemberek ugyanis deklarálják, hogy bekapcsolódnak a tanulóképzésbe, megszerzett tudásukat pedig igyekeznek majd átadni az adott szakmát elsajátítani szándékozó fiataloknak.