Megvalósult „az építőipari szakképzés hozzáigazítása a munkaerőpiac igényeihez – EDUCATION” című projekt

Szeptember 27-én zárult Balassagyarmaton a Határmenti Régió Fejlesztéséért Alapítvány és a Spojenáškola – Modrý Kameň közös, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül megvalósított „Az építőipari szakképzés hozzáigazítása a munkaerőpiac igényeihez – EDUCATION” c. pályázata.

A megvalósítás a partnerek és a célcsoportok számára egyaránt jelentős előnyökkel járt. Javult az építőipari szakképzés eszközfelszereltségi és képzési színvonala, valamint az oktatás a munkaerőpiaci igényekhez való igazodása. A pályázat fontos eleme az építőipari szakképzés eszköz-felszereltségének növelése.

A gyakorlati képzés színvonalának emelése céljából a kékkői szakközépiskola építőipari tanműhelye modern berendezést és felszerelést kapott, melyek az iskola diákjain kívül a felnőttoktatásban résztvevők számára is megfelelő körülményeket biztosítanak. Az építőipari gyakorlati képzésbe 11 álláskereső kapcsolódott be. A tanfolyam sikeres elvégzése lehetőséget teremtett számukra a sikeres munkavállalásra.

A pályázat részeként közös építőipari verseny megrendezésére került sor, ahol a partneriskolák kőműves és ács, valamint asztalos és segédmunkás tanulókból álló csapatai mérték össze tudásukat. Az építőipari szakmák népszerűsítését célzó projektben a szlovák és magyar határ két oldalán működő szakképző intézmények vállalták, hogy feltérképezik a fiatalok körében népszerű és kevésbé népszerű építőipari szakmákat és összhangba hozzák az építőipar igényeivel. Munkánk során törekedtünk arra, hogy a szakma választás előtt álló fiatalok mellett, az építőipari vállalkozásokat is segítsük a hiányszakmák megszüntetésében és a vállalkozások igényeinek megfelelően képzett munkaerő-utánpótlás biztosításában. Az építőipari vállalkozások számára kidolgozott kérdőív válaszai alapján indult el a szakképző intézmények és vállalkozások közti konzultáció.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósult pályázati tevékenységek hozzájárultak az építőipari vállalkozások számára a megfelelő számban rendelkezésre álló, jól képzett szakemberek képzéséhez és a térség foglalkoztatási rátájának növekedéséhez is, különös figyelemmel a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának erősítésére.