Egyedülálló skill labor létesült a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban

Fotó: Szent Lázár Megyei Kórház

Az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – konzorciumi partnerségében – országos skill-laborhálózatot hoztak létre az EFOP-4.2.2-16-2017-00001 Skill laborok fejlesztése projekt keretén belül, 13.557 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatással. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg. A Nógrád megyei Szent Lázár Megyei Kórház 2022. október 13-án ezzel kapcsolatos szakmai napot rendezett, melynek keretében bemutatták a gyakorlati képzést 21. századi eszközökkel segítő skill-labort.

Az EFOP-4.2.2-16-2017-00001 Skill laborok fejlesztése projekt célja a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelése, továbbá a skillképzés gyakorlatának általánossá tétele a hazai orvos- és egészségügyi szakdolgozó képzésben.

A fejlesztés eredményeként skill-laborhálózat épült ki 19 helyszínen a 3 egyetemi skill-központ (Debrecen, Pécs, Szeged) és a szakmai irányításukkal működő 16 oktatókórházi skill-labor bevonásával. A projekt biztosította ehhez a infrastrukturális feltételeket és a klinikai-technikai jártasságot elősegítő eszközparkot.

A skill-labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és ápolóképzésben résztvevők gyakorolhatják a betegellátást, ahol valósághű körülmények között oktathatók a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások – mindez kockázatmentes, korszerű és magas színvonalú eszközökkel felszerelt környezetben. A fejlesztés részeként egységes skill oktatási-képzési programot dolgoztak ki, melyhez módszertani kézikönyv és az eszközök szakszerű használatát bemutató módszertani útmutató készült.

A projekt keretében az oktató kórházak már 2019 óta tartanak készségátadó (pl. alapszintű újraélesztés, lumbálpunkció, vénabiztosítás) képzéseket. A járványhelyzet idején a skill képzések iránti igény erősen megélénkült, jól mutatja ezt, hogy a képzések ebben az időszakban is folyamatosan zajlottak.

A Nógrád megyei Szent Lázár Megyei Kórházban a „GY” jelű épületben kialakított részleg működik skill-laborként. A  területen helyet kapott egy elméleti oktatóterem, egy demonstrációs terem, egy műtő bemosakodó helységgel, egy ultrahang gyakorló terem, egy operátori helység, eszközraktár és öltözők is.

A skill-labor munkáját Dr. Demján Mónika főorvos irányítja Csikos Dóra Rendelőintézeti- gondozói igazgató skill laborasszisztenssel. A projekt keretében összesen 17 orvos és diplomás ápoló vett részt instruktor képzésen, akik a laborban az oktatásokat vezetik.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legnagyobb igény az ápolási, szakápolási tevékenységek, az alapszintű reanimáció, a sürgősségi, életet veszélyeztető kórképek elhárítására irányuló készségek valamint az aneszteziológia és intenzív terápia manuális beavatkozásainak elsajátítására mutatkozott.