Nyílt napot tartott a bátonyterenyei Viessmann Modellgyártó Kft.

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, és Nagy-Majdon József, Bátonyterenye város polgármestere is tiszteletét tette az eseményen.

December 2-án különleges lehetőséget kaptunk, hogy betekinthessünk a bátonyterenyei Viessmann Modellgyártó Kft. kulisszái mögé. Bepillantást nyertünk az idén 30. évfordulóját ünneplő cég hétköznapjaiba, megismerhettük a mesevilágba illő kis makett figurákat, hivatástudatukat és látásmódjukat. Az üzemet bejárva tanulságos túra részesei voltunk, beszélgetésbe elegyedtünk az idelátogató vendégekkel. Emellett Matthias Viessmann ügyvezető tartalmas prezentációja is hozzájárult ahhoz, hogy világossá váljon a cég jelene, jövője és törekvése.

Már reggel 9 órakor a bejárat előtt kíváncsian várakoztak a modellezés szerelmesei és az érdeklődők, hogy bejussanak a gyárba. Az üzem területére való belépés után a kísérőnk felvázolta magát az épületet, hogy mi és hol található benne. Ezután kis csoportokban elindultunk felfedezni a gyár egyes részét. Megnézhettük, hogy a tervezési fázist követően a kézi, illetve fröccsöntő szerszámok hogyan készülnek a modern fémmegmunkáló gépeken, majd láthattuk, ahogy a fröccsöntő gépek segítségével életre kelnek a műanyag alkatrészek, amiket a modellezők otthon össze tud építeni. Láthattuk a saját tervezésű paneleket, de azt is szemügyre vehettük, ahogy a tamponnyomó részlegen a kis vagonokra, illetve a karos szignálokra a mintákat rányomják.

A leglátványosabb állomás mégis talán az volt, ahol precíz és alapos munkával az apró termékeket kézzel összeszerelték. Itt már kiteljesedett a gyártási folyamatok kézzel fogható terméke, a kislámpáktól kezdve, a karos szignálokon keresztül egészen a figurákig. Megtudtuk azt is, hogy a legfőképpen németországi piacra kerülő termékeknél alapkövetelmény a magas minőség, ezért a minőségellenőrzési osztály magas kritériumok alapján szűri a gyártmányokat.

Kicsik és nagyok örök kedvence a makettek színes világa, de a készítésükről szinte semmit sem tudtunk eddig, ezért is volt olyan izgalmas kicsit belesni a kulisszák mögé. Csak pár órát töltöttünk a közel 2500 m2 beépített területen tevékenykedő cég markáns falai között, ami a mélyebb ismeretekhez talán kevés, de ízelítőnek bőven elég volt az óvodások, az iskolások és a felnőttek számára. Gyakorlatilag bejártuk a gyár legfőbb szegmenseit. Láthattuk a folyamatot, az első lépéstől egészen addig, amíg az elkészült elemek végül majd csomagolásra kerülnek. Ezen felül óriási sikert aratott a debreceni Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület, valamint a VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub látványos terepasztala.

Több pályaválasztás előtt álló fiatal is csatlakozott a csoportokhoz, akik meggyőződhettek arról, hogy a Viessmann Modellgyártó Kft. környezetbarát technológiát alkalmazó, a jövő generációjának jól fizetett munkahelye.

A nyílt napra Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Nagy-Majdon József Bátonyterenye polgármestere is ellátogatott.

-Városunk életében meghatározó szerepet tölt be a Viessmann Modellgyártó Kft.  A cég mindig is fontosnak tartotta a társadalmi szerepvállalását, ezt tükrözi az is, hogy egy nyílt nap keretein belül mert nyitni a külvilág felé, megmutatják technológiájukat és az érdeklődők számára lehetővé teszik, hogy betekintést nyerhessenek eme szakma rejtelmeibe – mondta portálunknak Nagy-Majdon József polgármester.

-A Viessmann Kft. története valódi sikertörténet, de azt is mondhatnám, hogy egy picit Bátonyterenyéé is, hiszen a cég 30 éve lelt otthonra városunkban, és azóta is viszi jó hírnevét. Örömmel tölt el, hogy az üzem több tucat bátonyterenyei és Bátonyterenye környéki munkavállalónak nyújt biztos megélhetést. Az elmúlt három évtized történelmére büszkék lehetnek a cégalapítók és munkatársaik. Zárszóként azt kívánom, hogy a most lévő gazdasági válságból kilábalva még nagyobbá, még erősebbé tudjanak nőni –tette hozzá a város vezetője.

-Nagyon tetszett a program, sok új és érdekes dolgot láthattam – mondta G. Tamás. -Igazából nem áll messze tőlem a vasút, én is modellezek. Az egyik barátom biztatására jöttem el szétnézni. Minden részleg nagyon tetszett, de legjobban az, ahol kézzel festik a bábukat. Az lenyűgöző volt. A vasút nekem egy gyerekkori szerelem, én fotókon próbálom megörökíteni azokat a pillanatokat, amikor komoly szerelvények haladnak el a nógrádi térségben.

-Érdemes volt eljönni – mondta D. Szilvia, aki férjével és két gyermekével látogatott el a nyílt napra. – Igazából egy évvel ezelőtt kezdtünk bele a modellezés világába, a hét éves gyermekünk már ilyen jellegű táborban is járt. Tetszik neki, hogy valamit saját kézzel alkothat. Járunk kiállításokra, bütyköldékre, legutóbb Balassagyarmaton voltunk. A szülinapi klubunkon is az volt a lényeg, hogy a fiam a barátaival modellezett. Ez mindig nagy élmény, otthon is folyamatosan építik a terepasztalt.

Csaba lányával érkezett. – Cégünk a Visemann Kft-nek dolgozik, én így kaptam a meghívást. Soha nem csináltunk még ilyet, de egy gyermeket megragad minden, és hát gyerekkoromban én is szerettem a vasutat.

-Érdeklődve, magas elvárásokkal érkeztem, de nem csalódtam – mondta K. Veronika. -Nagyon tetszett, hogy minden egyes állomásnál meghallgathattuk, hogy éppen mit látunk, melyik gép mit csinál, mit, hogyan készítenek és mi lesz belőle a végén.  Érdekes, látványos, elgondolkodtató és persze fantasztikus élmény volt.

-Először vagyok ilyen gyárlátogatáson – mondta K. László. -Már az első pillanattól kezdve látszott, hogy minden dolgozó tudja a saját feladatát, amit lelkiismeretesen el is végez, no és nem utolsó sorban nagyon szervezetten zajlik a termelés. Sok érdekes információt hallottam a gyártásról, ezek után teljesen más szemmel nézek majd az apró működő vasutakra. Örülök, hogy itt lehettem, ha a jövőben lesz még lehetőség, akkor szívesen jövök.

A gyerekeknek nagyon tetszettek a programok, a gyártósor bemutatása után maguk is bütykölhettek a bütykölde részlegen, ahol szorgosan építették össze a makettet. Volt, akinek szülői segítséggel, volt, akinek dolgozó útmutatásával sikerült megépítenie a kis házat, amit aztán emlékbe haza is vihetett, de nagy sikere volt a meleg teának és szendvicsnek is.

Arra, hogy miért nyitotta meg ismét kapuit a gyár, a Viessmann Kft. ügyvezetője válaszolt.

– Az itt dolgozó munkatársaink büszkék arra, ami a kezük között életre kel. Ezt pedig szeretnék megmutatni családtagjaiknak, barátaiknak, az érdeklődő vendégeknek – fogalmazott Matthias Viessmann.

– A nyílt nap másik oka pedig, hogy megmutassuk a jövő nemzedékének a gyárunkat, gondolván arra, hogy a későbbiek folyamán szakemberként visszatérnek hozzánk dolgozni. Örömmel fogadtuk a Szerbiából, Ukrajnából, Szlovákiából és az ország egész területéről érkező látogatókat. A vendégek visszajelzései pozitívak voltak és ez motivál bennünket a továbbiakban. Jó érzés volt látni, hogy sok modellező eljött, akik hosszú perceket időztek a terepasztal mellett, és megtekintették a legújabb fejlesztéseinket – fűzte hozzá az ügyvezető.

NBA