Gyorsított eljárásban vonják felelősségre az embercsempészeket Nógrád megyében

Korábbi fotó: police.hu

A Nógrád megyében működő ügyészségek rövid időn belül az ötödik ügyben állítják gyorsított eljárásban bíróság elé a megyénkben elfogott embercsempészeket. E jogintézmény alkalmazásának célja az eljárás gyorsítása és egyszerűsítése mellett annak hangsúlyozása, hogy rövid idő alatt súlyos ítélet születik az ügyükben.

A közelmúltban négy ügyben történt eredményes bíróság elé állítás Nógrád megye ügyészségei részéről.

Az egyik ügyben 2 év 2 hó szabadságvesztést kapott a beismerésben német állampolgárságú szír embercsempész, az ő cselekménye azonban enyhébben minősült a többi elkövetőnél, azokban ugyanis az ügyészség a sértettek sanyargatását is megállapíthatónak tartotta a szállítás körülményei miatt. A sanyargatással elkövetett embercsempészés büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés. Egy francia nemzetiségű elkövető 5 évet kapott, egy bolgár állampolgárt pedig 5 év 2 hó szabadságvesztésre ítélt a bíróság.

Egy két elkövetős ügyben, ahol török állampolgárok voltak az érintettek, a bíróság nem tartotta megállapíthatónak a súlyosabb minősítést, itt 3 év 6 hó, illetve 2 év 2 hó szabadságvesztést szabott ki. Az ügyészség a sanyargatás megállapítása végett és súlyosításért jelentett be fellebbezést.

Az ötödik bíróság elé állításra a héten kerül sor.

A bíróság elé állítás a büntetőeljárási törvényben szabályozott olyan eljárási forma, amellyel az egyszerű megítélésű ügyekben, ha a bizonyítékok rendelkezésre állnak és adott esetben a terhelt is beismer, az elkövetéstől számított két hónapon belül a bíróságra kerül az ügy.

Az ügyész a vádat szóban terjeszti elő, így ezekben az ügyekben nem kell lefordíttatni a vádiratokat, hanem tolmács működik közre a tárgyalásokon. Ezáltal gyorsabban és gazdaságosabban fejeződhetnek be az eljárások, és – mivel a külföldi embercsempészek ügyei rendre letartóztatásuk mellett folynak – az elkövetők kevesebb időt töltenek ítélet nélkül, előzetes fogva tartásban.