Kihelyezett ülést tartott a Nógrád Vármegyei Értéktár Bizottság Szakmai munkabizottsága Szurdokpüspökiben

Április 10-én Szurdokpüspökiben tartotta kihelyezett ülését a Nógrád Vármegyei Értéktár Bizottság Szakmai munkabizottsága. A találkozó célja az értékes helyi hagyományok, kulturális örökség és egyéb értékek felmérése és megőrzése volt.

Az eseményen részt vettek a vármegye neves szakemberei, akik elkötelezettek az értékek megőrzése és népszerűsítése mellett, akik felismerték az értékek megőrzésének és népszerűsítésének fontosságát a helyi közösség identitásának és összetartásának fenntartása érdekében, és akik erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az értékeket a lehető legszélesebb körben megismertessék másokkal. Az ülésen a résztvevők áttekintették a korábbi időszakban végzett munkát, értékelték az elért eredményeket, és meghatározták a jövőbeni teendőket.

A munkacsoportban részt vett Dr. Bagó József, Nógrád Vármegye jegyzője, a bizottság titkára, Nedeliczki Teréz, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központjának elnöke (Vanyarc), Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád vármegyei referense (Salgótarján), Máté Lászlóné, a NMI Művelődési Intézet NKft. Nógrád Vármegyei Igazgatóságának igazgatója (Salgótarján), Antalné Prezenszki Piroska, a Nógrád Megyei Népművelők Egyesületének elnöke, Géczi Lászlóné, a Szurdokpüspöki Értéktár Bizottság elnöke, Dr. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum igazgatója és Limbacher Gábor, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum volt igazgatója.

Az esemény kiemelt momentuma volt, amikor a házigazda település, melyet a Nógrád Vármegyei Közgyűlés Értéktár Bizottsága hét Nógrádikum Díjjal ismert el az elmúlt években, bemutatta a Múltunk Házát. Ez az épület otthont ad a település néprajzi gyűjteményének, mely fontos része a helyi kulturális örökség megőrzésének és bemutatásának, így az ide betérő vendégek lehetőséget kaptak arra, hogy betekintést nyerjenek a település múltjába és hagyományaiba, valamint megismerjék az ott élő emberek életmódját és szokásait.

Ezt követően átsétáltak az Értéktárba, ahol nemcsak a Nógrádikumokat, hanem a település saját, helyi értékeit is láthatták. Ez a bemutató terem fontos szerepet tölt be abban, hogy a helyi közösség számára megmutassa és megőrizze azokat az értékeket, amelyek jellemzőek a településre és annak lakóira. A bemutatott tárgyak és emlékek által a látogatók mélyebb betekintést nyerhettek a település kulturális és történelmi örökségébe, valamint az ott élő emberek mindennapjaiba.

Géczi László Miklósné köszöntő beszédében kitért arra, hogy: „Egy település úgy tudja megőrizni értékeit, ha megismeri, elfogadja és szereti azokat. Ezek kincsek, melyek évszázadokon át megtartották a lakosságot, közösséggé kovácsolták, erőt adtak a nehézségek legyőzésére, hitet, tartást a továbbélésre.

Szurdokpüspöki jó példája az értékek őrzésének, hiszen folyamatosan kutatja, őrzi, gazdagítja, megmutatja, tovább adja a fiatalabb generációnak, így felelve meg a kor elvárásainak. – tette hozzá.

Az esemény további részeként a Szurdokpüspöki Kovabánya és Kovagyár telephelyére mentek, ahol betekintést nyerhettek az egykori üzem történetébe és jelenlegi állapotába. Megismerhették a gyár múltját és az ott folytatott tevékenységeket, valamint láthatták az épületek megmaradt részeit, ami a tulajdonosok állagmegőrző munkájának köszönhetően lehetőséget teremtettek más tevékenységek végzésére, vállalkozások létrehozására.

Nem sokkal ezután a Mátrai Bivalyrezervátumot keresték fel, ahol Szalai Ferenc, a rezervátum létrehozója, gazdája mesélt a mindennapi tevékenységéről. Elmondta, hogy a mintegy 120 hektáron elterülő területen a magyar házi bivalyok és a parlagi szamarak szabadtartásban élnek. Kitért arra is, hogy azok az egyedek, amelyek nem kerülnek továbbtenyésztésre, gasztronómiai feldolgozással kerülnek ki a piacra. A kolbász, a szalámi, a sonka és egyéb húskészítmények hagyományos érleléssel készülnek, amelyeket természetes sóval, természetes fűszerekkel, helyben megtalálható, vad fűszernövényekkel ízesítenek.

A szakmai munkabizottság visszatérve a tanácskozásra, fontos feladatként kezelte a Nógrádikum díjra beérkezett javaslatok elbírálását és megbeszélését. A bizottság tagjai alaposan áttekintették és értékelték az összes javaslatot, melyekben kiemelt figyelmet szenteltek a térség kulturális és történelmi örökségének megőrzésére és népszerűsítésére.

A javaslatok elbírálása során figyelembe vették az egyes jelöltek által képviselt értékeket, azok jelentőségét a helyi közösség számára. A döntéshozatal folyamatában fontos szempont volt az is, hogy az elismerés milyen mértékben járul hozzá a Nógrád megyei kulturális élet és identitás gazdagításához.

Végül megszülettek a döntések a Nógrádikum díj odaítéléséről, és ezáltal lehetőséget teremtett arra, hogy az elismerésben részesülőknek méltó elismerést nyújtsanak majd át az általuk végzett munkáért.

A látogatás zárásaként a Hanák Kolos Kiállító és Emlékházba kalauzolták az egybegyűlteket, mely valószínűleg az 1920-as évek elején épült, ahogy azt a visszaemlékezések is alátámasztják. Az elmúlt 100 év során számos különböző feladat kapott itt helyet. A háború előtti időben a jegyző családjának otthonaként szolgált, a háború idején az orosz katonai parancsnokság foglalta el. 1952-től orvosi rendelőként működött, majd később védőnői szolgálatnak adott otthont. Ezután egy zenetanár és családja költözött be az épületbe, akik 2012-ig lakták azt. 2014-ben egy pályázat lehetőséget nyújtott a felújításra, azóta áll a lakosság szolgálatában. Az épület átalakítása és felújítása lehetővé tette, hogy újra fontos közösségi funkciót töltsön be a térségben.

Az előbb említett épület mellett található Nagy Pince és a Köveink Pincéje mind a település gazdasági és kulturális örökségének fontos részei, melyek sokszínű történetet hordoznak magukban. A Nagy Pince egykor a jegyző-kúria gazdasági épülete volt, ahol a szőlő feldolgozása történt. A 70-es és 80-as években az MHSZ (Magyar Honvédség Szövetsége) lőgyakorlatokat tartott a fiataloknak itt, majd a felújítás során a pincét is rendbe tették és kiállítóteremmé alakították. Jelenleg szőlészeti és borászati kiállítás tekinthető meg benne, hozzájárulva a térség borkultúrájának és gazdasági hagyományainak megőrzéséhez.

A Köveink Pincéje, amely pár lépésre található, 2012-ben szintén megüresedett, és azóta kiállítások helyszínéül szolgál. Bemutatja a környezet gazdag ásványvilágát, hozzájárulva a természeti kincsek és a helyi földtani örökség megismertetéséhez és megőrzéséhez.

A telken található aprócska ház, amely egykor lomtárként funkcionált, a felújításokat követően terepasztal formájában jeleníti meg a település közigazgatási területén lévő erdőt. Ez a kis építmény további érdekességet ad az ingatlanhoz, és lehetőséget teremt arra, hogy a látogatók közelebbről megismerjék a helyi természeti környezetet és az erdő életét.

Az ülés végeztével a résztvevők optimistán tekintettek a jövőbe, hiszen hisznek abban, hogy közös erőfeszítésekkel sikerül megőrizni és továbbfejleszteni Nógrád értékeit és kulturális örökségét.

Dr. Bagó József, Nógrád vármegye jegyzője hírportálunknak elmondta, hogy:

„A vármegyénkben fellelhető óriási mértékű kulturális anyag, néphagyományaink, a természeti, történelmi, vallási értékek egyrészt meghatározzák identitásunkat. Ezek teszik Nógrád vármegyét azzá, ami. Az itt élők pedig büszkék lehetnek hagyományainkra, csodás természeti környezetünkre és épített örökségeinkre. Másrészt a turizmus miatt is fontosak, hiszen az ide látogatók megismerhetik helyi, vármegyei értékeinket, vihetik jó hírét Palócföld vendégszeretetének. Értékeink megőrzése mindannyiunk érdeke és közös ügyünk. Az Értéktár és a Nógrádikum-díj legfontosabb célja, hogy ezzel is élővé tegyük és megőrizzük értékeinket, hogy azok a jövőben tovább erősíthessék palóc identitásunkat.”

NBA