Salgótarjáni Védelmi Bizottság: a hatóságok gyorsan reagáltak a Salgó patak szennyezésére

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A hatóságok még aznap megkezdték az egykori salgótarjáni acélgyár területén jelentkezett folyóvíz szennyezés kivizsgálását, amikor arról bejelentést kaptak, intézkedtek a szennyezőanyag eltávolításáról és jelenleg is folyamatban vannak a szükséges hatósági eljárások – állapította meg keddi ülésén a salgótarjáni Helyi Védelmi Bizottság.

Az ülésen rögzítették, hogy a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi szakemberei a katasztrófavédelmi és vízügyi szervekkel közösen még a bejelentés napján, március 19-én helyszíni vizsgálatot tartottak. A katasztrófavédelem soron kívül intézkedett a közérdekű bejelentés kivizsgálására, ennek részeként akkreditált mintavétel és akkreditált laboratóriumi vizsgálat is történt.

A helyszíni szemlén jelen lévő szakemberek együttesen arra a megállapításra jutottak, hogy a szennyezés forrása nem beazonosítható. A szóban forgó területen ugyanis számos, különböző profilú cég végzi tevékenységét, emellett a területet az egykori acélgyár tevékenysége következtében évszázados nehézipari hatások terhelik.

A vízügyi igazgatóság irányításával – a további vízbejutást megakadályozandó – kiemelték a szennyezőanyagot, egyben folyamatosan monitorozzák a helyszínt. Figyelemmel a gyártelep jellemzőire, a vízvédelmi hatáskörében eljáró Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság további adatok és információk beszerzéséről is gondoskodott. Mindezek beérkezését és értékelését követően a hatóság megteszi a további szükséges intézkedéseket.

A védelmi bizottság ülésén az is elhangzott, hogy a telepengedélyt kiadó salgótarjáni önkormányzat – az állami hatóságokkal ellentétben – mindeddig nem tett intézkedéseket, a város polgármestere még nem járt a helyszínen.

Forrás: Salgótarjáni Helyi Védelmi Bizottság