Trump az észak-koreai atomkísérletről: a megbékítés politikája nem működik

A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik – hangsúlyozta vasárnapi Twitter-üzenetében Donald Trump amerikai elnök a legújabb észak-koreai kísérleti robbantásra reagálva. Büntetőintézkedések sorozata jön.

Trump az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást.
Az elnök annak a nézetnek adott hangot, hogy Észak-Korea magatartása fenyegetést jelent Kína számára is, de úgy vélekedett, hogy az Észak-Koreára való pekingi nyomásgyakorlás egyelőre kevés sikerrel járt.
A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik – szögezte le üzenetében Donald Trump.
Újabb büntetőintézkedések

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a Fox News hírtelevízióban bejelentette, hogy újabb büntetőintézkedések sorozatát készíti elő Észak-Korea ellen.

Mnuchin közölte: vasárnap tárgyalt Trump elnökkel, és egyetértés volt közöttük Phenjan „elfogadhatatlan viselkedése” kapcsán. Bejelentette, hogy különböző – közöttük gazdasági – szankciókat terveznek Phenjan ellen. „Ha az országok üzleti kapcsolatban akarnak állni az Egyesült Államokkal, nyilvánvalóan együtt fognak működni szövetségeseinkkel és másokkal, hogy gazdasági téren elszigeteljük Észak-Koreát” – szögezte le a miniszter.

A Fehér Ház szóvivője, Sara Sanders bejelentette, hogy vasárnap Donald Trump elnök vezetésével ülést tart a nemzetbiztonsági tanács az aznap bejelentett újabb észak-koreai kísérleti atomrobbantás kapcsán. A Fehér Ház közlése szerint az elnök munkatársai „szorosan figyelik” a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet.