Gyurcsány Ferenc Bátonyterenyén: 2018-ban Orbán Viktor és Európa között kell majd választani (videóval)

Kormányváltást sürgetett a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke keddi bátonyterenyei lakossági fórumán. Gyurcsány Ferenc szerint a 2018-as választáson arról kell majd döntenie az embereknek, hogy Orbán Viktor mellett teszik le a voksukat, vagy egy normális európai világ mellett.  

A tegnapi napon a bátonyterenyei sportközpontban tartott lakossági fórumot Gyurcsány Ferenc. Ezen hozzávetőleg hetven fő vett részt. A DK elnökét még a rendezvény előtt kérdeztük pár témáról.

-Mi a 2018-as választás tétje?

– Viszonylag egyszerű ám ez a kérdés. Egy normális Európai világot akarunk? Vagy azt akarjuk, hogy Orbán maradjon? Mert akkor ennek vége. „Orbán vagy Európa” válassz – ez az őszi kampány fő mottója. Arról a világról beszélünk, amit Ausztriában, Németországban és Franciaországban látunk. Mit kéne tenni ahhoz, hogy nagyjából az a nyugalom, biztonság,megélhetés legyen itt is mint azokban az országokban.

Mit szól Ön Botka László közös listájához, illetve a közös jelöltekhez?

– Nézze, ezt legalább ezerszer elmondtuk már magunk között. Hatan ülünk egy nagy asztalnál. Az MSZP, a DK és még kisebb pártok. Én már nagyon sok tárgyaláson részt vettem életemben, itthon és nemzetközi tárgyalásokon. Ilyenkor mindig azt keressük, hogy mi az ami közös a sok elképzelésben. Én úgy látom, hogy egy pont biztosan van ami közös, hogy a 106 egyéniben meg kell állapodni, és az is a legfontosabb ráadásul, mert az egy többségi rendszer. Ha ott egymással szemben indulunk akkor senki nem fog nyerni. Szerintem ez a kulcskérdés. Aztán az, hogy a DK-nak vagy az MSZP-nek külön listája van-e, magunk között szólva, vagy nincsen teljesen mindegy. Mondanék egy példát: mi határozottan azt képviseljük, hogy aki nem Magyarországon él, vagy nem itt élt huzamosabb ideig, -most már külföldön van, az ne szavazhasson Magyarországon. Szerintünk ez helyes. Azok szavazhassanak Magyarországon, akik osztoznak a döntés következményeiben. Az MSZP nem ezt képviseli.

– De leülne a szocialistákkal erről tárgyalni?

-Fogunk is!

-Van már esetleg kitűzött időpont erre?

– Nincsen, de hát a tegnapi levelük az úgy fejeződik be, hogy akkor tegyünk majd rá időpont javaslatot. Az elnökség majd megnézi a levelet, annak rendje módja szerint és hát Molnár Csaba kollégám, helyettesem, EP képviselő, a kampányfőnök majd tető alá hoz a nem tudom elkövetkező két hétben egy hivatalos találkozót.

-Botka Lászlóval tárgyalna?  

– Én bárkivel tárgyalok! Azért ez az oldal alapvető értékeit, mentalitását tekintve nagyon hasonlít egymásra. Nézze, a politika kompromisszumokban áll. Időnként otthon is meg kell állapodni, hogy káposztás tészta legyen-e vagy túrós tészta, de általában megállapodnak otthon. Hát ez sem sokkal bonyolultabb, ha van hozzá szándék –tette hozzá a DK elnöke, majd sietett is a lakossági fórumra.