Családfakutató pályázatot hirdetett a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum a „Család és házasság hete” országos pályázathoz csatlakozva családfa kutatási pályázatot hirdetett általános és középiskolás diákok számára. A növendékeket arra buzdítják, hogy „Az én családom, az én őseim” mottóval kutassák föl rokonságukat, családjuk eredetét régi fényképek, iratok és a családi emlékezet alapján. Kik voltak nagyszüleik, ük szüleik, kikkel vannak rokonságban, milyen szerteágazó a családjuk, valamint hogy megismerhessék tágabb rokonságukat. A felkutatott adatokat egy családfán kérik bemutatni, illetve a pályamunkákat személyesen leadni.

Az elmúlt évben nagy sikert aratott a pályázaton két diák részesült díjazásban.  Vidéki Veronika Mária, aki teljességre törekedve alkotta meg karancssági rokonságának családfáját. A szintén díjat nyert ipolyvarbói Fábián Flórián nemcsak elkészítette családfáját, hanem igen értékes családtörténeti fényképeket és iratokat is mellékelt. Ezek Múzeumunk gyűjteménye számára is archiválásra kerültek. Rokonságából bemutatjuk Badó István és Talpas Magdolna ifjú házas képét, majd néhány év múlva ugyan őket láthatjuk három leányukkal és a férj szüleivel. Hiánypótló dokumentum lett gyűjteményünkben az I. bécsi döntéssel visszacsatolt Ipolyvarbóra érkezett II. világháborús hősi halotti gyászjelentés.

A családfa elkészítése szabadon választott technikával készülhet. Max mérete 70 x 100 cm. Leadási határideje 2018.február 15. , helye: Kubinyi Ferenc Múzeum Szécsény, Ady E. út 7. A nyertes pályázatok díjazásban részesülnek, a nyertes pályázók értesítést kapnak.  További információt 32/ 370-143-as telefonszámon kérhet.