Dobogós lett a salgótarjáni amatőr barista

A közelmúltban került megrendezésre Budapesten az Erzsébet téri Akvárium Klubban Magyarország legnépszerűbb kávés eseménye a KávéBár Bazár. Az idei Magyar Amatőr Barista Bajnokságon második helyezést- és egy különdíjat nyert a salgótarjáni Oláh Zsanett.

A két napos rendezvényen színvonalas előadások, szemet gyönyörködtető kiállítások, izgalmas versenyek, valamint korlátlan kávé- és egyéb italkülönlegességek kóstolása várta a vendégeket. A megméretetésen mindenkinek lehetősége nyílt megmutatni tudását és elszántságát.

Oláh Zsanett 1995-ben Salgótarjánban született és itt is nevelkedett. Az általános iskola elvégzése után még nem tudta, milyen irányba indítsa el az életét, hiszen több minden is érdekelte. Először a fodrászat, majd a titkárnői állás állt közel hozzá. Végül a Táncsics Mihály Közgazdasági, Ügyviteli Szakközépiskola és Szakiskolába folytatta tanulmányait, ahol 2014-ben érettségit szerzett, majd úgy döntött, hogy a vendéglátás felé fordult. A Kereskedelmi és Vendéglátó Ipari Szakközép- és Szakiskolába iratkozott és 2016-ban sikeres vizsgát tett vendéglátásszervező-vendéglős szakon. Az iskolák elvégzése után munkát keresett. 2016 októberétől a salgótarjáni G & D Kézműves Cukrászdában helyezkedett el – ma már az üzletvezetői feladatokat is ellátja-, ekkor került közelebbi kapcsolatba a kávéval. Az emberek, valamint a munkája szeretete egyre inkább megmutatta számára, hogy mi az, amit valóban szeret.

„Az érettségi előtt még nagy kedvem volt irodai alkalmazottként dolgozni, de miután egyre többet megtudtam róla, rájöttem, hogy nem ezzel szeretnék foglalkozni” – mondta Zsanett.

Időközben nemcsak a munka iránti szeretete, hanem tehetsége is előtérbe került, egyre inkább érdekelni kezdték a kávédíszítések és a különleges ízek. Beiratkozott egy barista tanfolyamra és folyamatosan figyelte kollégái keze munkáját.

„A főnökeim Szó Dániel, aki szintén barista és társa Mészáros Anna, valamint Szó Gellért is folyamatosan bíztattak, hogy induljak a 2018-as Magyar Barista Bajnokságon. Rengeteget gyakoroltam, jó tanácsokkal láttak el. Szép lassan megtanultam, hogy a mintáknál talán az a legfontosabb, hogy az öntésre jól ráérezzek, mert a precizitás abban rejlik hogyan, milyen irányba, melyik szögből tudom alakítani a rajzolatot a kiöntő mozgatásával. A felkészülés alatt kerültem személyes kapcsolatba a Casino Moccával, akik a verseny kávét biztosították, és a Maszlik családi gazdasággal, ahonnan házi készítésű tejet kaptam. Egy új hullámos, világos pörkölésű kolumbiai kávéval indultam, amire a savas íz hatás a jellemző, de emellett nagyon tiszta, gyümölcsös és kellemes lecsengésű.

 Az első verseny után büszkén állt újra a pultba és elhatározta, hogy egy év múlva újra megpróbálja. Meg sem áll a dobogó legmagasabb pontjáig.

„Hosszú és nehéz volt az út, amíg mindezt elértem, de jó emberektől tanultam, akik megosztották velem szakmai tudásuk legjavát. Úgy gondolom a barista feladata az, hogy azt a hihetetlenül nagy munkát, ami a kávészemek mögött rejlik, azt tökéletesen, szívvel és sok szeretettel adjam át kedves vendégeimnek.  Már nem csak értem a Szó testvérek szlogenjét, hanem érzem is. Tudom mit jelent, amikor azt mondják. Igen, tényleg a titok a szeretet.”

 N. Bartanusz Andrea