Növekszik az influenzás betegek száma Nógrád megyében

Salgótarján, 2017. október 24. Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védõoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védõoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védõoltásra a 60 évesnél idõsebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedõk, valamint a várandós nõk jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. MTI Fotó: Komka Péter

Az idei év első hetének adatai szerint bár növekszik az influenzások száma Nógrád megyében, de lakosságarányuk még jóval a járványküszöb alatti. A védettség két hét alatt kialakul a vakcina beadását követően, így még mindig érdemes kérni az oltást.

Az influenzaszerű megbetegedések száma minden évben egy markáns felívelő és egy ehhez hasonló lecsengő szakasszal jellemezhető görbén ábrázolható. Jelenleg összességében Nógrád megyében az influenza-aktivitás még alacsonynak tekinthető. Az előző évek tapasztalatai szerint a járvány általában januárban kezdődik, és időjárástól függően elhúzódhat akár a tavaszi hónapokig is.

Ezekben a napokban még mindig érdemes és javasolt beadatni a védőoltást, hiszen a védettség a vakcina felvételétől számított két hét alatt kialakul – emelte ki Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos. Hozzátette: a járvány időszakában is fel lehet még venni a védőoltást, de akkor már nem biztos, hogy elegendő idő marad a védettség kialakulásához. A vakcina a kialakuló fertőzés súlyosságát nem növeli, ettől nem kell tartanunk, de nem élvezhetjük a védőoltás előnyeit maradéktalanul, ha ilyen későre halasztjuk a felvételét – húzta alá a szakember. A tisztifőorvos kitért arra is, hogy az oltás fél éves kor alatt nem adható, a kisgyermekeket a családtagok tudják védeni a vírussal szemben azzal, ha ők beadatják maguknak a vakcinát.

Az oltóanyag ingyenes a betegségük vagy állapotuk miatt kockázati csoportba tartozó személyek, illetve a fertőzés átvitele révén őket veszélyeztető, bizonyos munkakörökben dolgozók részére. Így díjtalanul vehetik igénybe a védőoltást például a szív-érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-betegségben szenvedők, a máj- és vesebetegek, a várandós vagy gyermeket tervező nők, az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók, továbbá mindenki, aki elmúlt 60 éves. Aki nem tartozik a fenti csoportba, a vakcinát receptre (esetleg munkáltatói költségtérítéssel) vásárolhatja meg a patikában, az oltóanyag beadása azonban ebben az esetben is mindenki számára ingyenes.

(Nógrád Megyei Kormányhivatal)