Az idősek, betegek és szociális ellátásban részesülők búcsúját tartják Szentkúton

(Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)

Az idősek, betegek és szociális ellátásban részesülők búcsúját tartják hétfőn a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen – közölte a búcsújáróhely sajtófőnöke az MTI-vel.

Kerekes-Dancsok Regina csütörtökön elmondta: a szentmisét Marton Zsolt váci megyés püspök celebrálja Porciunkula ünnepe alkalmából. Reggel nyolc órakor kezdődik a csoportok fogadása és a gyóntatás, a szentmise és az Énekes Mária-köszöntő után 11 órakor tartják az ünnepi szentmisét.

A katolikus zarándokok a szentmise során felvehetik a betegek kenetének szentségét. A búcsún – tekintettel a Covid-19 járványügyi helyzetre – kötelező a szájmaszk viselése.

A Porciunkula-búcsú a Porciunkula-kápolna felszentelésének emléknapja, a ferences rend ünnepe augusztus 2-án. A VI. században Assisi közelében épült romos kápolnát Assisi Szent Ferenc állította helyre 1207-1208-ban. A templom fontos szerepet töltött be életében, ott is halt meg 1226-ban. Szent Ferenc 1216-ban kérte III. Honóriusz pápától a Porciunkula-búcsú kiváltságát a kápolna felszentelésének emléknapjára.

E szerint augusztus 1-jén déltől másnap estig részesült teljes búcsúban az, aki felkereste a kápolnát. Később fokozatosan a világ minden ferences templomában elnyerhetővé vált a búcsú az ünnepen.