Újabb ajándék a nyugdíjasoknak – kiosztották a laptopokat Bátonyterenyén

Összesen ötezer, hátrányos helyzetű településen élő idős kap ingyen laptopot, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást. Mindezt a kormány biztosítja, az idősügyi infokommunikációs program keretében. Bátonyterenyén hatvan nyugdíjas jutott számítógéphez; az eszközöket Jeneiné Rubovszky Csilla, az NFM miniszteri biztosa és dr. Becsó Károly Csaba, a Mátraalja Térségfejlesztő Nkft. ügyvezetője adta át.

Ezt megelőzően sajtótájékoztatót is tartottak. Ennek során elsőként Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere szólt a jelenlévőkhöz. A város vezetője elmondta: az idősekkel -akik most számítógépet kaptak- 12 fő közfoglalkoztatott  tartja majd a kapcsolatot, és segíti őket az eszközök használatában. Ezt követően hozzátette: azért is tarja fontosnak ezt a programot, mert a nyugdíjasok életében egy minőségi váltást jelent, és nem utolsó sorban hozzásegíti őket ahhoz, hogy tartsák a kapcsolatot a távoli rokonokkal.

Jeneiné Rubovszky Csilla, az NFM miniszteri biztosa ugyanakkor ismertette: felmérésük szerint ezek a digitális eszközök hozzájárulnak az idősek magányának csökkentéséhez, az ellenük irányuló bűncselekmények megelőzéséhez és az egészségük megőrzéséhez.  Példaként elmondta, hogy megtanítják a nyugdíjasokat videotelefonálni, bűnmegelőzési Skype-konferenciákat tartanak nekik, és a demencia enyhítésére szolgáló játékokat is kifejlesztenek.

A sajtótájékoztatót követően átadásra kerültek az eszközök.

Fotó: Földi Zsolt