Zürichben tartott lelkigyakorlatot Beer Miklós váci megyéspüspök

Ez év nagyböjti időszakában, március 9-11-ig Zürichben, a Szent István Magyar Katolikus Misszió tagjainak tartott lelkigyakorlatot Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök.

A főpásztor a Szent István plébánia tagjainak vitte egyházmegyénk híveinek üdvözletét és hozta az ottani magyar diaszpóra szeretetét, amellyel a háromnapos együttlét alatt átitatódott.

A zürichi magyar katolikus közösség közel 200 lelket számol, minden héten a magyar nyelvű szentmiséket a Flüei Szent Mikósról, a svájciak védőszentjéről elnevezett Bruder Klaus templomban tartják vasárnap. A templom plébánosa Varga Péter atya, aki segítőivel próbálja aktívvá tenni a kis közösség lelki életét.

A három napos találkozó során minden nap volt magyar nyelvű szentmise, amelyeket közösen mutatott be Beer Miklós püspök atya és Varga Péter plébános atya, de az együttlét szerves részét képezték a közös szentségimádások, a több részből álló elmélkedések, illetve a kis csoportos beszélgetések. A lelkigyakorlat fő vezérvonala a hit, remény, szeretet gondolatkörének többoldalú megközelítése volt, hisz ez a három fogalom nagyon szorosan összetartozik és egymásból következik.

A megyéspüspökünk ott-tartózkodásának utolsó napján, vasárnap a zürichi magyar református közösség tagjaival is találkozott – a Neumünster gyülekezeti házban – akik ökumenikus istentiszteletet szerveztek a katolikus hívekkel együtt, amelynek keretében megemlékeztek közelgő nemzeti ünnepünk, újkori történelmünk egyik legmeghatározóbb eseményéről, nemzeti identitásunk egyik alapkövéről, az 1848–49-es forradalom-, és szabadságharcról.

Az istentiszteleten a köszöntőbeszédet Michna Krisztina református lelkész mondta, igehirdetési szolgálatot Beer Miklós teljesített. Az istentiszteleten az összeforrt magyar közösség együtt vallotta meg hitét és együtt könyörgött az Úristenhez a kereszténység és a magyar nemzet megmaradásáért. Az együttlétet a közös éneklés és az ökumenikus kórus szolgálata tette teljessé.

Forrás: Váci Egyházmegye/Bölönyi Gabriella

Korábbi fotó (MTI/Komka Péter)