Nógrád megyében is megjelent a koronavírus, már több száz fertőzött is lehet

Fotó: illusztráció

A Nógrád megyei Balassagyarmat polgármestere számolt be arról a mai napon, hogy pozitív lett egy férfi koronavírus tesztje, így a helyi kórház infektológiai osztályára került. Csach Gábor azt is írta a közösségi oldalán, hogy véleménye szerint már több száz fertőzött lehet csak ezen az egy településen.

Mint megtudtuk: a fertőzött férfi Budapesten dolgozott és hazaérkezésekor az egész család önkéntes karanténba vonult, amit fegyelmezetten be is tartottak. A háziorvos ajánlása alapján vonult a kórházba. Az otthon maradt család tagjairól a házi karanténban az önkormányzat gondoskodik.

-A kórház felkészült a feladatra, a pandémia ellátásra 73 fertőző ágy és 21-re bővíthető intenzív ágy van, amelyhez a szükséges ellátó felszerelés (altató és lélegeztető készülékek stb.) rendelkezésre áll. Természetesen minden önkormányzati segítséget és anyagi forrást felajánlottam a kórház menedzsmentjének, legyen az védőfelszerelés vagy lélegeztető gép. Igazgató úr megköszönte és jelezte, hogy szükség esetén szólni fog – ismertette Balassagyarmat polgármestere. 

– Mindenki tudja, hogy a járvány ezen szakaszában több száz fertőzött lehet már a városban, hiszen 60 év alatt a betegség tünetei enyhe lefolyásúak, vagy egyáltalán nincsenek. A nyilvánvaló terjedés miatt születtek a kormány és az önkormányzat által elrendelt eddigi korlátozó intézkedések is. A fertőzés ugyanis nem állítható meg, csak lassítható a terjedése, aminek a leghatásosabb eszköze a minél kevesebb személyes kontaktus a családtagokon és munkatársakon kívül. Kérem, hogy aki teheti, maradjon otthon, és csak a legszükségesebb esetben, a legfontosabb szükségleteket (élelmiszer, gyógyszer) szerezze be, betartva a távolságtartási és a higiéniai előírásokat -hangsúlyozta Csach Gábor.