Fidesz-KDNP: Fekete Zsolt elüldözi a vállalkozásokat Salgótarjánból

Fenyvesi Gábor frakciószóvivő egy korábbi sajtótájékoztatón. Fotó: Gyurkó Péter

-Felszólítjuk Fekete Zsolt polgármestert, hogy a helyi vállalkozásokat sújtó adópolitikáját változtassa meg és ne kényszerítse arra a helyi vállalkozások – akik még itt maradtak – hogy más településre vigyék el székhelyüket! – közölte  a Concrete Médiával a Fidesz-KDNP helyi frakciójának sajtószóvivője vasárnap.

Fenyvesi Gábor elmondta: az építményadó kiterjesztése a teljes lakóingatlanokra az oda bejegyzett vállalkozások esetén egy hatalmas terhet ró a Salgótarján mellett eddig kitartó vállalkozásokra. Ez az intézkedés egyaránt sújtja a vállalkozó értelmiséget és azokat a kisvállalkozókat, akik más ingatlan vagy lehetőség híján kényszerűségből a saját lakásukba jelentették be vállalkozásukat (biztonsági őrök, szépségiparban dolgozó szakemberek stb.).

A sajtószóvivő rávilágított: a legtöbb szellemi tevékenység ma már nem helyhez kötött, akár egy laptoppal is végezhető. Az informatikusok, tervezőmérnökök, adótanácsadók például dolgozhatnak vonaton, internet kávézókban, de akár fél évig külföldön is. Minden elektronikus úton történik, a munka tárgyának elkészítésétől a számlázásig, a dokumentumok felhőben tárolásáig. A munka egyre inkább nem helyhez kötött. Az egyetemeken a freelancinget és a projektekben dolgozást tanítják, a szabad munkát a kötöttségek helyett. A városvezetők gondolkodása totálisan ellentmond annak, amerre a világ halad.

Mint mondja ennél súlyosabb, hogy ez a meggondolatlan döntés – már a 2 négyzetméter meghatározásakor – egy elhibázott döntés volt, ami most ebben a formában már oda fog vezetni, hogy tömegével fogják elhagyni a vállalkozások Salgótarjánt. Nemcsak az építményadó, hanem a vállalkozások által fizetett iparűzési adó is kiesik a városi költségvetésből ezáltal. Fennáll annak veszélye, hogy az eddig a 2 négyzetméterekből származó bevétel mértékét az így elszenvedhető bevételkiesés jelentősen meghaladhatja.

-Fekete Zsolt polgármester fejezze be az adópolitikai ámokfutását – építményadó, ingatlanadó, telekadó – mert ez nem szolgálja a megyeszékhely érdekeit, súlyosan rontja Salgótarján gazdasági környezetét és versenyképességét! – húzta alá a sajtószóvivő.

Fenyvesi Gábor kiemelte: azt várják el a polgármestertől, hogy az üzleti célú használattal érintett lakások, lakhatást szolgáló üdülők esetében – mivel most a teljes hasznos alapterület adóköteles, így az érintetteknél emelkedni fog az építményadó összege – változtassa meg az építményadóról szóló rendeletet úgy, hogy az érintetteknek ne kelljen többet fizetniük, mint most, vagy törölje el a vonatkozó részt! Mint mondja a Fidesz-KDNP frakció már az eredeti javaslatot sem támogatta a Közgyűlésben.