Becsó Károly: Trianon a legnagyobb nemzeti tragédiánk (videóval)

Trianon a legnagyobb nemzeti tragédiánk, országvesztésünk. Mindig emlékeznünk kell, hogy miért szakadt ránk, s, hogy miért éppen ránk szakadt – mondta dr. Becsó Károly országgyűlési képviselő Salgótarjánban, a megújult Magyar Feltámadás Barlangjánál a Nemzeti Összetartozás Napján. 

A  Polgári Salgótarjánért Alapítvány által szervezett eseményen a honatya emlékeztetett: Nógrád megye 4128 négyzetkilométeréből mindösszesen 2381 négyzetkilométer maradt, az 1920-ban torzóvá csonkolt haza területén. 117 település 95 ezer lakossal elkerült egy másik, addig még sosem létezett országhoz.

„Tisztában voltunk azzal is, hogy nem mi jártunk a legrosszabbul, hiszen történelmi megyéink jó része tokkal-vonóval idegen uralom alá került” – világított rá.

Ezt követően kiemelte: a szocializmus évtizedeiben a kommunista hatalom mindent elkövetett, hogy Trianont, annak következményeit ne értse, és ne is érintse az „egyszerű nép”. 1990 után viszont már nem volt többé tabu Trianon. De, egészen 2010-ig nem nagyon tudtunk vele mit kezdeni.

„Évről-évre számba vehettük veszteségeinket, és határon túli testvéreinkkel együtt kesereghettünk a sors-, illetve a párizsi békediktátumot elkövetők gazemberségén. Sajnáltuk és sajnáltattuk magunkat. Csakhogy, az önsajnálatból nem táplálkozik remény, nem fakad jobb jövő” – fűzte hozzá.

Becsó Károly ezután azt mondta: el kellett következnie a 2010-es évnek, hogy a nagy felismerés bekövetkezzék. E felismerés lényege pedig, hogy legnagyobb sorstragédiánkat Trianont használjuk fel egy sorsunkat nagyban meghatározó pozitív jövőkép kialakításához, a sikeres határok nélküli nemzetegyesítéshez.