Újra a szemétszedésre fókuszálnak a közutasok Nógrád megyében

Fotó: illusztráció (MTI/Koszticsák Szilárd)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. évente egy kisebb megyeszékhely kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, illegálisan kidobott szemetet gyűjt össze az országos közutak mentén. Ezt a feladatot a mindennapokban a társaság mérnökségi brigádjai és útellenőrei végzik, azonban a Nógrád megyei fizikai dolgozók egy napra tehermentesülnek és az irodai dolgozók veszik át helyüket a szemétgyűjtési szélmalomharcban.

Fordított nap lesz június 17-e a Nógrád megyei közutas telephelyeken, ugyanis az útellenőrök helyett ezúttal a salgótarjáni igazgatóság és mérnökség, valamint a balassagyarmati mérnökség szellemi dolgozói vesznek részt az egy napos rendkívüli hulladékgyűjtési akcióban. A közutasok a Salgótarján-Kazár összekötő úton, valamint a Hugyag bekötőúton szedik majd a szemetet.

Sajnos mindkét helyszín folyamatosan érintett az illegális hulladéklerakásban, így az akció célja, hogy felhívja a figyelmet, a közlekedési kultúra szerves része a környezettudatos magatartás is. Az eldobott szemét nem tűnik el nyomtalanul, hiszen azok egészségügyi kockázattal járnak, környezetszennyezőek, ráadásul a szemétszedés rengeteg kapacitást is elvon más útüzemeltetési munkáktól.

Az illegális út menti szemét összegyűjtése és biztonságos lerakókba szállítása a közútkezelőnek – és így az adófizetőknek is – évente mintegy 1-1,5 milliárd forintjába kerül országosan.