Így ünneplik a nógrádi városok Magyarország születésnapját

Megyeszerte megünneplik Szent István királyt és nagy művét, az államalapítást. Összegyűjtöttük, mivel készülnek a nógrádi városok Magyarország születésnapjára.

Gazdag programkavalkáddal készülnek, városi elismerések is gazdára lelnek

Államalapítónk ünnepével együtt a maconkai búcsút is megtartják augusztus 20-án a Szent István király templomban és kertjében.

Az istentisztelet – az új kenyér megáldásával és körmenettel – 10 órakor kezdődik, Bokros Levente cserhátszentiváni plébániai kormányzó celebrálja. Ezt követően mond köszöntőt Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere, majd átadják a városi kitüntetéseket és a „Maconkáért” emlékérmet.

A nap második felében a színpadi programok veszik át a főszerepet. A Maconka Táncegyüttes és a Maconkai Rozmaring Gyermek Néptáncegyüttes – a Beb zenekar kíséretében – 13 órakor mutatja be műsorát. Márió, a harmonikás kettőkor lép színpadra, háromkor a busai asszonyok örökzöld dallamai, négykor pedig Horváth Adrián és Horváth István helyi előadók dalai csendülnek fel. A Bátonyi Dalkör 17 órakor énekel.
Somogyi Katalin és Jenei Gábor előadásában este hétkor operett-slágereket hallhat a közönség, majd nyolckor kezdetét veszi a Desperado-koncert. 21 órától pedig búcsúzárás, Sulyok Zolival.

Az ünnepi program Bátonyterenye Város Önkormányzata és a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület szervezésében valósul meg.

Két napon keresztül szól a zene a Civitas Fortissima téren

Két napon keresztül ünnepli államalapító királyunkat és nagy művét „Palócország fővárosa”. Pénteken, a vármegyeházán, 10 órakor tartják az ünnepi megemlékezést. Beszédet mond Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője, majd ökumenikus istentisztelet és kenyéráldás következik. Közreműködik a Balassagyarmati Dalegylet és a Szent Felicián Kórus.

A Civitas Fortissima téren augusztus 20-án és 21-én is hagyományőrző, illetve szórakoztató műsorok várják az érdeklődőket. A programok késő estébe nyúló sora mindkét napon 16 órakor, játszóházzal kezdődik. Pénteken – a zenés gyermekműsor után – színpadra lépnek Kecskeméthy Lilla és barátai, a Smokin’ Sofa Trió, a Nordton, Telek Zoltán, az Air Factor, Lengyel Judit és a Stula Rock. Szombaton pedig Makrai Dorottyának, Végh Gyulának, a Fikció együttesnek, a Hangerőműnek, a Karancs Old Boysnak, a Zsuzsi Jazz Bandnek és a Music Jazz Bandnek tapsolhat a közönség.

Kulturális műsorok követik az új kenyér megszegését a Romkertben

A Szent Lőrinc plébániatemplomban, misével veszi kezdetét 9 órakor az augusztus 20-i program Pásztón. Az ünnepi köszöntőnek és az új kenyér megszegésének – 16 órakor – a Romkert ad helyet, ahol a Rozmaring Népdalkör és a Muzsla Néptáncegyüttes is közreműködik. Délután ötkor Berki Martin jazz-zongorista műsorát, este hétkor pedig Vincze Lilla és zenekara előadását láthatja-hallhatja a közönség. Kiegészítő programként népi játszótér, pónikocsikázás és íjászat várja az érdeklődőket.

Könnyűzenei előadások foglalják keretbe a tűzijátékot Rétságon

Két napon keresztül tart az államalapítás és Szent István király ünnepére szervezett program-sorozat a nyugat-nógrádi város nagyparkolójában. Térzenével és gyermekjátékokkal, 16 órakor kezdődik a nap augusztus 20-án, pénteken, majd a Rutkai Bori Banda gyermekeknek szóló előadása következik. Az este tízkor kezdődő tűzijátékot a TNT Live és a Mystery Gang koncertje foglalja keretbe. Másnap, 18 órakor a Magos zenekar, este kilenckor pedig a Margaret Island ad koncertet. Fél tizenegykor – tűzzsonglőrök előadásában – hagyományőrző tűztáncot tekinthetnek meg az érdeklődők.

Sajtódíjat adnak át a megyeszékhelyen, ahol Fenyő Miklós is koncertezik

Koszorúzási ünnepséggel és közös imádsággal kezdődnek az augusztus 20-i programok a megyeszékhelyen. Fekete Zsolt polgármester 10 órakor, a Szent István téren mond ünnepi beszédet, majd átadják Salgótarján sajtódíját, amit Bobál Gyuláról neveztek el. Közreműködik a Zenthe Ferenc Színház és a Nógrád Táncegyüttes.
Az új kenyér szentelését este hatkor tartják a Fő téren. A színpadi programok sora itt már egy órával korábban megkezdődik, Janza Kata és Homonnay Zsolt fellépésével. Később Szabó Ádámnak és Csonka Andrásnak is tapsolhat a közönség. Fenyő Miklós este nyolckor kezdődő koncertjét követően indítják az ünnepi tűzijátékot, zárásként pedig B. Tóth László lép színpadra.

Már csütörtökön ünnepelni kezd a fejedelmi város

A fejedelmi városban már augusztus 19-én, csütörtökön megkezdődnek a nemzeti ünnepünk alkalmából szervezett programok: este hétkor a Santa Fé Party Band ad koncertet a sétálóutcában, közben, 21 órakor pedig tűzkáprázat-show – tűzfújók bemutatója – szórakoztatja a jelenlévőket.
Pénteken, délelőtt tízkor tartanak szentmisét a ferences templomban. Rá egy órára kezdődik a koszorúzás és a megemlékezés a Szent István-emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Csukáné Szerémy Andrea, Szécsény alpolgármestere, közreműködik a Fébé Társulat és az Iglice Táncegyüttes.

Schveiczer Krisztián