Több mint egy tonna szemetet szedtek össze a nógrádi közút dolgozói az utak mentén egyetlen délelőtt alatt

Beküldött fotó.

A közelmúltban immáron második alkalommal került megrendezésre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatósága által szervezett úgynevezett „fordított nap”.

Az akció keretében a Társaság szellemi állománya egy napra átveszi a fizikai dolgozók szerepét és hulladékot gyűjt a megye útjai mentén. A legutóbbi hulladékgyűjtés két helyszínen zajlott, a Salgótarjáni mérnökség területéhez tartozó 22109 számú, Etes bekötő úton, valamint a Balassagyarmati mérnökség működési területén fekvő 22104 számú, Hugyag bekötő úton.

Mindkét útról elmondható, hogy folyamatosan érintett illegális szemétlerakással, amelyet sajnálatos módon az akció során egyetlen délelőtt alatt összegyűjtött cca. 1200 kg hulladék is alátámaszt.

A csapatépítésen túl a helyi szervezésű hulladékgyűjtés célja elsősorban figyelemfelhívás, mégpedig arra vonatkozóan, hogy a közlekedési kultúra szerves része a környezettudatos magatartás is. A Magyar Közút NZrt. Nógrád megyei igazgatósága csak a 2021. év során 346 tonna hulladékot gyűjtött össze a megye úthálózatáról. Az adat elrettentő. Az összegyűjtött szemét összetétele egyértelműen arra utal, hogy bár jelentős méreteket ölt az autókból kidobált, utazás közben keletkező hulladék, de legnagyobb részben a háztartásokban összegyűlő lomhulladék, feleslegessé vált használati tárgyak, elektronikai hulladék és gumihulladék lepik el az utak menti területeket.

Lehel Zoltán Megyei Igazgató Úr elkötelezett híve az útkörnyezet hulladéktól való mentesítésének, így a Megyei Igazgatóság a Föld napján megrendezett – továbbá, a TeSzedd országos szemétszedési akciókon túl ezen helyi hulladékgyűjtéssel „fordított nappal”, is hozzájárul ehhez a célhoz, mindamellett, hogy a Társaság fizikai dolgozói nap mint nap munkálkodnak a hulladékkal szennyezett területek mentesítéséhez Nógrád megye úthálózata mentén.

NBA