Nagy károkat okozott a hirtelen lezúduló eső Pásztón és környékén is

Fotó: Kapás Márton

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen be kellett avatkozniuk Nógrád vármegye tűzoltóinak a csütörtöki nap folyamán.

A legnagyobb károkat Pásztón okozta az eső, a városban több utcát is elöntött a víz. A hegyoldalból leömlő, a vízelvezető árkokat elhagyó esővíz több családi ház kertjét és pincéjét is elárasztotta.

A város több pontján hat hivatásos tűzoltó egység huszonnégy emberrel, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyargéc Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület avatkozott be.

Az egységek összesen huszonkilenc ingatlan védelmében háromezer homokzsákot helyeztek ki a településen. A védekezésben kétszázötven helyi lakos is részt vett. A tűzoltó egységeknek több helyen elárasztott pincékből kellett eltávolítani a vizet, valamint kidőlt fákat kellett az úttestről eltávolítaniuk. A rossz útviszonyok miatt a rendőrség több utcát is lezárt a városban. A károk elhárítása jelenleg is zajlik.

A heves esőzés vármegyénk más településein is munkát adott a tűzoltóknak. Szuhán, Ecsegen és Szurdokpüspökin is lakóházak pincéi teltek meg esővízzel. A hivatásos egységek szivattyúk segítségével számolták fel a káreseteket. Személyi sérülés egyik eset során sem történt, illetve otthonának elhagyására sem kényszerült senki Nógrád vármegyében – közölte honlapján a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Bátonyterenye polgármestere: javul a helyzet a városban, nincs ok aggodalomra

Mint ahogy arról beszámoltunk, jelentős mennyiségű eső zúdult Bátonyterenyére is, ezért Nagy-Majdon József, a város polgármestere és Csík Csaba a település rendőrkapitánya közösen tartott területbejárást, majd ezt követően a város első embere élő videót is közzétett a közösségi oldalán. Bátonyterenye polgármestere kiemelte: javult a helyzet a városban, a hatóságokkal közösen pedig folyamatosan nyomon követik az eseményeket.

Továbbra is járhatatlan az út Pásztó és Szurdokpüspöki között, Mátrakeresztesen viszont feloldották az útlezárást

A napok óta tartó esőzés miatt Nógrád vármegyében megáradt a Kövicses patak, amely elöntötte az úttestet Mátrakeresztes, Kékesi úton, ezért a településen áthaladó 2408-as számú utat, Pásztó és Galyatető irányából is a rendőrség lezárta.

Az érintett útszakaszon a víz visszahúzódott, így az újra járható a gépjárműforgalom számára.

A Pásztó várost Szurdokpüspöki településsel összekötő 2407-es számú út a nagy mennyiségű víz és hordaléka miatt továbbra is járhatatlan. Az érintett útszakaszt a járművezetők a 21-es számú főút igénybevételével tudják elkerülni.

Megindulhatott a vonatközlekedés Szurdokpüspöki és Pásztó között

A pálya megvizsgálása után, csütörtök este 6 órakor megindulhatott a vonatközlekedés Szurdokpüspöki és Pásztó között. Már nem kell átszállni pótlóbuszra – közölte a Mávinform.

Továbbra is másodfokú riasztás van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt továbbra is fenntartja a másodfokú (narancs) riasztási fokozatot Nógrád vármegye területén. Mint írják: az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.