Az együttműködés jegyében tartottak Roma Police Cafét Bátonyterenyén – fotók

A Fáy András Középiskola adott otthont a Roma Police Café elnevezésű rendezvénynek szerdán. Az országos programsorozat célja, a romák és a rendőrség közötti együttműködés és bizalom erősítése, a helyi problémák feltárása és azok lehetséges megoldása. A bátonyterenyei eseményen éppen ezért a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai mellett a térségben működő roma civil szervezetek képviselői, intézmények vezetői és a kisebbségi önkormányzatok is részt vettek.

A rendezvényt – melyen Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere is részt vett –  dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, vármegyei rendőrfőkapitány nyitotta meg. Rávilágított: az elmúlt években arra törekedtek, hogy jó partneri viszony alakítsanak ki a roma szervezetekkel, ezért elmondható, hogy az egymásra való odafigyelés és a párbeszéd jellemzi a rendőrség és a cigány kisebbségi önkormányzatok kapcsolatát.

Hozzátette: ezt a szoros együttműködést erősítheti az esemény, hiszen a szó legszorosabb értelmében az összefogás asztala mellett vitatjuk meg a különböző témákat. A rendezvényen ugyanis Dancsó János maconkai asztalosmester az intézménynek adományozta Nagy-Magyarország formájú szobrát, mely a „Közös célok és összefonódó kultúrák talapzata” elnevezést kapta. Az alkotás az iskola bejáratában kapott helyet.

dr. Somssich Gabriella a Roma Police Café támogatására felajánlott szobor elkészítéséért Szent György emlékplakettet adott át Dancsó Jánosnak. Az esemény megszervezésében nyújtott együttműködésért pedig emlékplakettet adományozott Maruzs Lászlónak, a Fáy András Középiskola igazgatójának.

-Két évvel ezelőtt került hozzám ez a nem mindennapi csoda. Sokáig gondolkodtam, hogy hol lenne a legjobb helye. Először arra gondoltam, hogy egy kerek asztalt készítek belőle, majd jött az az elhatározás, hogy a helyi Fáy András Középiskolának adom ajándékba, mert ez egy igazi különlegesség. Az egytonnás faszobor olyan, mint a régi Nagy-Magyarország. Most is végig fut a hátamon a hideg, mert eszembe jut, hogy valóban igaz az a mondás, hogy a természettől nagyobb alkotó művész nem kell – ismertette Dancsó János. Elmondta, hogy Pál Beáta volt, aki beleégette a tetejébe Nógrád vármegye térképét, Pifka József pedig a megmunkálásban volt segítségére. Ők voltak, akik vele együtt látták ennek a munkának, ennek az alkotásnak a belefaragott hitét, a szeretetét.

– Jelképezze az összefogást a fiataloknak. Legyen példakép, egy kapaszkodó dolog, mert ez a fa évszázadokon át kitartott, élt, nem hagyta el magát, küzdött a természet viszontagságaival. Vegyünk hát példát róla, éljünk úgy, ahogy ő élt, kapaszkodjanak össze – fogalmazott Dancsó János.

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos ugyanakkor aláhúzta: a Roma Police Café célja a párbeszédre való törekvés, ugyanis a rend kialakítása és fenntartása nem csak a rendőrség, hanem az állampolgárok feladata.

Kiemelte: vármegyénkben is nagyon fontos a folyamatos párbeszéd és a bizalom erősítése a rendőrség és az állampolgárok között, ugyanis vannak olyan társadalmi ügyek, mint például a fiatalok drogfogyasztása, ami széles körű társadalmi összefogást kíván.

Oláh Paulon László, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője a rendezvényen hangsúlyozta: amennyiben szégyen nélkül tudjuk vállalni a származásunkat, előre juthatunk.

A Roma Police Café ezt követően asztalbeszélgetésekkel folytatódott, ahol a cigányság mindennapjait, a kriminológiai jelenségeket és problémákat, a jövőképet és a rendészeti életpálya témákat járták körbe.