A zöldövezetek is megújulnak Bátonyterenyén

Rövid időn belül 2,2 milliárd forint összértékben indulnak fejlesztések Bátonyterenyén. Erről a közelmúltban Nagy-Majdon József, a város polgármestere és Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője beszélt egy sajtótájékoztatón. Mint azt elmondták: a pénz egy része a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhetően érkezik a városba, a másik fele ugyanakkor a Mátraalja Térségfejlesztő Nonprofit Kft. sikeres pályázatának tudható be. Az elnyert forrásokból többek között felújítják majd a zöldövezeteket, új járdák fognak épülni, fejlesztik a játszótereket, és megszépülnek az óvodák is.

 

13,9 milliárd forint került megítélésre Nógrád megyének.

A Városházán megtartott sajtótájékoztatón elsőként Nagy-Majdon József tájékoztatta a média megjelent képviselőit arról, hogy milyen fejlesztések várhatóak a közeljövőben Bátonyterenyén, a megítélt támogatásoknak köszönhetően. A polgármester elsőként rámutatott: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program első döntési körének eredményei alapján 13,9 milliárd forint került megítélésre Nógrád megyének. Ebből több mint 7 milliárd forintot a kelet-nógrádi térség nyert el, szűkebb pátriánkba pedig hozzávetőleg 2,2 milliárd forint érkezik.

-A közös munka meghozta a várt eredmény, és sikerült városunk számára elnyernünk egy nagy összegű támogatást, melyből komoly fejlesztéseket tudunk majd eszközölni az elkövetkező hónapokban – mondta, hozzátéve: a pályázatok benyújtását komoly szakmai előkészítő folyamat, és rengeteg egyeztetés előzte meg. Ezt követően Bátonyterenye első embere részletezte azt is milyen projektek fognak hamarosan elindulni az elnyert összegekből. Ismertette: Jövő év elején elkezdődik a kerékpárút kiépítése Bátonyterenye és Pásztó között, melyre egymilliárd forintot nyert a városi fejlesztő cég, a Mátraalja Térségfejlesztő Nonprofit Kft. egy pályázaton. Mint azt megtudtuk: ezzel a fejlesztéssel a munkaerő mobilitását szeretnék növelni, a nyomvonal kijelölésénél pedig azt is figyelembe vették, hogy az út ne csak a két város közigazgatási határai között – érintve Mátraverebélyt és Tart – épüljön meg, hanem Bátonyterenyén belül is kialakítsák majd a megfelelő forgalmat. Nagy-Majdon József ezt követően arról is tájékoztatást adott, hogy a fenti összeg mellett a zöldövezeti részek felújítására is mintegy 850 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, amely magában rejti a parkok fejújítását, különféle növények telepítését, a vízelvezetés korszerűsítését, új járdák építését, továbbá a játszóterek felújítását is. Mindezek mellett három kisterenyei épületet – az OTP megüresedett létesítményét, a kastélykerti művelődési házat, valamint a volt ÁFÉSZ-központot –fogják megszépíteni. Mint kifejtette: az első kettőből közösségi teret, utóbbiból emlékházat fognak kialakítani.

 

A város vezetője ezen túlmenően hangsúlyozta azt is, hogy a közvilágítás korszerűsítésére is fordítanak majd az elnyert támogatásból, amely elsősorban a kastélypark környékét és a Városház teret fogja érinteni. Ugyanakkor a sajtótájékoztatón az is napvilágot látott, hogy két óvoda – az Őzike és Csupafül – energetikai felújításon fog átesni. 137 millió forintból ablakcsere, homlokzat- és tetőszigetelés, valamint – napelemes rendszer kiépítésével – fűtéskorszerűsítés valósul meg. – Ezen túlmenően a Napsugár bölcsődét bővítjük (konyha, mosdó) és akadálymentesítjük (lift) a rendelkezésre álló 150 milliós keretből – fűzte hozzá a polgármester, majd közölte: a lélekszámából adódóan bizonyos szociális alapszolgáltatásokat is el kell látnia a városnak, úgymint: a hajléktalanok és a szenvedélybetegek gondozása. A pályázati forrásból erre is lehetősége adódik Bátonyterenyének, az elképzelések szerint az egyik Zrínyi úti épületet bővítik majd ki a cél érdekében.

A folytatásban a térség országgyűlési képviselője méltatta a mostani városvezetés több éves munkáját, illetve hangsúlyozta: Nagy-Majdon József irányítása alatt Bátonyterenye a csőd széléről mozdult el jó irányba, a „virágzás” útjára. Becsó Zsolt kitért arra is, hogy a huszonegyes számú főút négysávosítását érintő munkaterület bátonyterenyei szakaszának átadása a közelmúltban már megtörtént, így innentől kezdve már csak „az időt kell visszafelé számolnunk” a tényleges munkafolyamatok beindulásáig. –Ezen szakasz megépítésével Bátonyterenye is képes lesz bekapcsolódni az ország gazdasági vérkeringésébe –emelte ki, majd a következőképpen zárta a sajtótájékoztató: -A város egy perspektivikus jövő előtt áll, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a fejlesztések mihamarabb megvalósuljanak!