Balog Zoltán: két ország kapcsolatában a kultúra a legfontosabb dolog

Két ország kapcsolatában a kultúra a legfontosabb dolog, és minden fajta napi politikai ügyön, amelyekben adott esetben külön véleményünk lehet, alatta és fölötte ott van a kultúra, és mindig áthidalja a küzdelmeket, félreértéseket vagy éppen ellentmondásokat – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán a horvátországi Varasdon, a 47. Varasdi Barokk Esték rendezvénysorozatán, melynek idén Magyarország a díszvendége.

A tárcavezető a Savaria Barokk Zenekar hangversenye alkalmából – amelyen Caldara Szent István, Magyarország első királya című oratóriumát adták elő – a Szent Miklós templomban mondott ünnepi beszédet, ezt megelőzően kétoldalú tárgyalást folytatott Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszterrel és Blazenka Divjak oktatási miniszterrel.
Kiemelte: a horvát kulturális miniszterrel közösen az a céljuk, hogy kiderüljön: a horvátokat és a magyarokat, mély kulturális gyökerek kötik össze, nagyon mélyen összetartoznak és ennek az összetartozásnak nem csak múltja, hanem jövője is van.
Balog Zoltán hozzátette: több közös programot terveznek a közeljövőben.
„A nagy esemény, amelyre készülünk, hogy Pécsen megnyitjuk jövőre a horvát nyelvű színházat” – mondta, majd hozzáfűzte: ez az egyetlen horvát nyelvű színház az egész világon Horvátországon kívül, és erre nagyon büszkék vagyunk” – hangoztatta.
Megállapodtak abban is, hogy jövőre egy Miroslav Krleza szimpóziumot tartanak. „Krleza a horvátok nagy írója, róla van elnevezve a budapesti horvát iskolaközpont és szeretnénk az ő évfordulóját úgy megünnepelni, hogy a közép-európaiságot állítjuk a központba, amire egyre nagyobb szükség van Európában” – szögezte le. Mint mondta. Közép-Európának saját történelme, saját jelene, saját jövője és saját kultúrája van, és ezt mi együtt is hozzá tudjuk adni nem csak az Európai Unióhoz, hanem Európához is.
Az oktatással kapcsolatban megjegyezte: Magyarország azt szeretné, ha Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központot (HMOMK) segítő kollégium is végre elkészülne, valamint tervezik a fiumei (Rijeka) egyetemen magyar lektorátus nyitását. „Akkor már három helyen, Eszéken, Zágrábban és Fiumében is lehetne magyarul tanulni” – hangsúlyozta.
Emlékeztetett, hogy az elmúlt években a magyarországi horvát kisebbség támogatását jelentősen megnövelték: építik az iskolarendszerüket és a médiájukat.
Úgy vélte: a horvátországi magyar kisebbség is politikailag stabilizáló tényezővé vált, hiszen támogatják a horvát kormány munkáját és igyekszik a saját iskolarendszerét úgy fejleszteni, hogy a jövő nemzedék számára a magyar nyelvű oktatás lehetséges maradjon. „Az ukrajnai fejlemények fényében most különösen fontos nekünk látni, hogy itt erre támogatást kapunk” – jelentette ki.