Elszabadult a pokol: állattartó telepen csaptak fel a lángok Nógrád megyében

Fotó: illusztráció

Egy csaknem kilencszáz négyzetméteres csarnokban csaptak fel a lángok hétfő délután Tolmács külterületén. A tűzesethez a rétsági, váci, balassagyarmati, berceli, szécsényi és gödöllői hivatásos tűzoltók, valamint a Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesülete és a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei mellett a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a fővárosi katasztrófavédelmi mobil labor is vonult.

A mezőgazdasági telep raktárként használt épületének tetőszerkezete, valamint a benne tárolt nagyobb mennyiségű fa és műanyag is égett, emiatt jelentős mennyiségű füst keletkezett, azonban a katasztrófavédelmi mobil labor az égő épület körül, a közeli ipari parkban, továbbá Tolmácson és a szomszédos Diósjenő területén sem mért az egészségügyi határértékeket meghaladó koncentrációban káros anyagot a levegőben.

A tűz több raktárépületet és mezőgazdasági munkagépeket is veszélyeztetett. A tető egy része beszakadt, de a nem égő tetőrészeket is meg kellett bontani ahhoz, hogy a tüzet meg lehessen fékezni. Az oltást nehezítette, hogy a helyszínen nem volt megfelelő mennyiségű víz, ezért a vízszállító gépjárművekre is szükség volt, emellett a kárhelyszínre vezető bekötő úton beszakadt a föld, így a vízszállításhoz egy ideig kerülő útvonalat kellett igénybe venni.

Az egységek végül reggelig tartó, többórás megfeszített munkával, együttes erővel, nyolc vízsugárral fékezték meg a tüzet, amelyben az épület háromnegyed része leégett. Kedden a hajnali órákban a káresethez elsőként kiérkezett rétsági egységet a salgótarjáni hivatásos tűzoltók váltották. A káreset felszámolásában egy szabadnapos tűzoltó is segédkezett.

A tűz keletkezésekor az épületben senki nem tartózkodott, személyi sérülés nem történt.

Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: illusztráció