Gyöngyfűzéssel hívták fel a figyelmet a méhnyakrák megelőzésének fontosságára Salgótarjánban

Tizenkettedik alkalommal került megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét és a Mályvavirág Alapítvány Gyöngyöm országos programjaihoz csatlakozva a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya 2018. február 20-án szervezett figyelemfelkeltő rendezvénye, melynek legfőbb célja volt felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

A program egy órakor indult gyöngyfűzéssel, ahol mindkét nem és különböző korosztály képviselői közösen készítettek a HPV elleni védelem jelképéből, gyöngyből karkötőket.

Ünnepélyes keretek között két órakor került sor a „Szembenézés a méhnyakrák érintett nők érzelmeivel” című vándor fotókiállítás megnyitójára. A  „Veterán Mályvavirágok” című dokumentum kisfilmmel folytatódott a rendezvény, melyet kerekasztal beszélgetés követett érintettek és szakemberek részvételével a diagnózissal való szembesülés, a terápia és a rehabilitáció testi-lelki vonatkozásairól esett szó.

A rendezvény és a kerekasztal vendége volt Tóth Icó a Mályvavirág Alapítvány elnöke és az előzetes egyeztetés alapján itt került bejelentésre, hogy Salgótarján is csatlakozik a Mályvavirág Pontokhoz, az országban hatodikként. A Pont azzal a céllal jött létre, hogy a Mályvavirág Alapítvány szakmai irányításával segítse lakóhelyének körzetében a méhnyakrákos nők gyógyulását és hirdesse a megelőzés fontosságát és lehetőségeit naprakész szakmai információkkal, hogy híd legyen az egészségügyi szakszemélyzet, a gyógyulók, az egészséges nők és a hatóság között.

A regisztrált részvevői szám 102 fő volt és 50 db karkötő készült.