Nógrádi tűzoltók is indultak az erős emberek versenyén

Az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pontszerző bajnokságának utolsó fordulójaként rendezték meg a fekvenyomóversenyt november 18-án Székesfehérváron. A viadalon összesen húsz csapat százharmincöt versenyzője mérte össze erejét.

Terepfutás, úszás, kispályás labdarúgás és atlétika után a pontszerző bajnokság zárásaként a fekvenyomásban is bizonyítottak a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, valamint a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ csapatai. Az erős emberek versenyét már második alkalommal rendezték meg Székesfehérváron. Köszöntőjében Magosi Lajos tűzoltó ezredes, Fejér megyei katasztrófavédelmi igazgató örömét fejezte ki, hogy a júniusi háromnapos tűzoltósportverseny után a fekvenyomóbajnokságon is vendégül láthatják az ország tűzoltóit.  Hozzátette, büszkeséggel tölti el, hogy évről évre több versenyző méreti meg magát, és sokszor szinte már erőn felül teljesítenek.

A fekvenyomó-bajnokságot a Magyar Professzionális Erőemelő Liga versenyszabályzata alapján, női és férfi kategóriában, három korcsoportban, és ezen belül is több súlycsoportban rendezték meg. Minden versenyző háromszor vette birtokba a fekvenyomópadot, a kezdősúlyt ők maguk választották meg, amelyet saját határaikat felmérve – nem egyszer feszegetve – kétszer növelhettek. A nők közül a legtöbben huszonöt-harminc kilogrammal indítottak, ám a gyakorlott sportolók elsőre legalább negyven kilót nyomtak ki. A férfiak körében a száz kilogrammot meghaladó kezdősúly volt a jellemző. A fekvenyomópadnál a vezető bíró jelezte az indítást a versenyzőnek, aki ezután a súlyokkal megrakott rudat leeresztette és a mellkasához érintve megtartotta, majd az annak mozdulatlanságát jelző újabb vezényszó után a karokat kiegyenesítve kinyomta. A végső sorrendet a kor- és súlycsoport, valamint a kinyomott súly alapján számított pontok alapján határozták meg.

Súlycsoportonként az első három helyezettet minden kategóriában oklevéllel és éremmel díjazták. Az abszolút versenyben a női és a férfi kategória korcsoportonkénti dobogósait, és a csapatverseny első három helyezettjét serleggel jutalmazták.

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kilenc fős csapata is eredményes szerepelt az országos versenyen. Rigó Richárd tűzoltó zászlós a száztíz kilogramm alattiak súlycsoportjában első helyezést ért el, Világosi Kornél tűzoltó őrmester a száz kilogramm alattiak súlycsoportjában az előkelő harmadik helyezést szerezte meg, Berta Beatrix tűzoltó törzsőrmester a nyolcvan kilogramm alattiak súlycsoportjában bronzérmet szerzett, Szőllős Alexandra tűzoltó főhadnagy a hetven kilogramm alattiak súlycsoportjában állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A díjakat Berecz György tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke és Magosi Lajos tűzoltó ezredes adta át.  A rendezvény zárásaként Berecz György minden versenyzőnek gratulált, aki az idei évben a pontszerző bajnokság valamely sportágában megmérette magát, és kiemelte, ők mindannyian már a részvételükkel kivívták a győzelmet.