Szentmise keretében szolgáltatták ki a betegek szentségét a salgótarjáni kórházban

Fotók: Gyurkó Péter

Szent II. János Pál Pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy  február 11., a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a betegek világnapja, melynek célja, hogy” Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.”

A kórház kápolnájában február 12-én ünnepélyes  szentmise keretében szolgáltatta ki a betegek szentségét Kapás Attila atya, külön imába foglalva mindazokat, akik az osztályokon, kórházi ágyaikon részesülhettek a betegek szentségében.

Ferenc pápa üzenetéből olvasott fel részletet, melynek idei mottója ” Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s  akik terhet hordoztok én megkönnyítlek titeket” ( Mt 11,28).

Jézus e meghívása a 28. világnapon mindazoknak szól, akik betegek és terheket hordoznak, akik szegények és tudják, hogy teljesen Istentől függenek, akiket a próbatétel súlya megsebez, akiknek gyógyulásra van szükségük. Jézus Krisztus nem törvényeket szab azoknak akik sebzettségük, fájdalmuk és gyengeségük miatt félelemben élnek, hanem irgalmát , vagyis gyógyító személyes jelenlétét ajándékozza nekik.

Három gondolat Ferenc pápa „Betegek Világnapja” alkalmából küldött üzenetéből:

…Kedves testvérek, akik az egészségügyi rendszerben tevékenykedtek, fontos szem előtt tartanotok, hogy minden diagnosztikai, megelőző, terápiás intézkedés, minden kutatási, ápolási és rehabilitációs munka a beteg személyére irányul, ahol a „személy” főnév mindig elsőbbséget élvez a „beteg” jelzővel szemben….

…Az életet a fogantatástól a halálig el kell fogadni, meg kell védeni, tiszteletben kell tartani, és támogatni kell: ezt kívánja mind az értelem, mind pedig az Istenbe, az élet szerzőjébe vetett hit. Bizonyos esetekben vállalnotok kell a lelkiismereti okból való tiltakozást, hogy az életre és az emberre kimondott „igen” mellett megmaradjatok….

…arra kérem a világ minden országának egészségügyi hatóságait és kormányait, hogy miközben számolnak a gazdasági realitással, ne hagyják figyelmen kívül a társadalmi igazságosságot sem. Hangsúlyozom, hogy a szolidaritás és a szubszidiaritás elveinek ötvözésével közös elkötelezettség születik annak érdekében, hogy mindenki hozzáférhessen a megfelelő ellátáshoz egészségének védelme és helyreállítása érdekében.   

Minden embert, aki a betegség terhét hordozza, családtagjaikat és az egészségügyben dolgozókat  is Boldogságos Szűz Mária oltalmába ajánljuk. Szűz Mára Betegek gyógyítója könyörögj érettünk!

A szentmise végén együtt elimádkoztuk a Most segíts meg Mária és az Oltalmad alá futunk Istennek Szent Anyja imákat , melyet beteg testvérink sokszor imádkoznak itt kórházunk falain belül  megnyugvást, reménységet, testi-lelki gyógyulást remélve.