A nap fotója: meteor száguld el a somoskői vár felett

Meteor az égbolton a somoskői vár felett Salgótarjánból fotózva 2020. augusztus 11-én éjjel. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. MTI/Komka Péter

Újabb bámulatos égi jelenséget örökített meg Komka Péter, az MTI fotóriportere.

A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj, ezért most érdemes az eget fürkészni, hogy a csillaghullásban gyönyörködjünk. Idén augusztus 12-én éri el a csúcsot a raj, így ekkor lehet a legtöbb hullócsillagot látni.

A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el.

Megfigyelésükre leginkább a nagy, nyitott térségek alkalmasak, ahol nem akadályozzák a látványt fák vagy magas épületek, és a lehető legkevesebb a mesterséges fény.

A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház.