Folytatódott az iskolaőrök monitorozása, a salgótarjáni technikumba látogatott az Ombudsman

Az alapvető jogok biztosa 2020. október 16-án a salgótarjáni Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikumában tett hivatalos látogatást, ahol Bozó János igazgató fogadta.

Az intézményvezetővel és a technikumban szolgálatot ellátó iskolaőrrel folytatott megbeszélés fókuszában az iskolaőrséggel kapcsolatos tapasztalatok álltak – az ombudsman egyebek mellett arról tájékozódott, hogy hogyan fogadták a tanulók és szüleik az új intézményként bevezetett iskolaőrséget, történtek-e kirívó esetek, szükség volt-e iskolaőri intézkedésre az intézményben. 

Bozó János elmondta, hogy náluk az intézmény egykori tanulója kapott lehetőséget az iskolaőri munkára. „Jó felépítésű, fiatal CAD-Cam informatikusról van szó, aki szót ért az itt tanulókkal, s a tanárok és az iskolavezetés kéréseit szívesen teljesíti. Ugyan kirívó magatartási formák itt csak elvétve jelennek meg, ugyanakkor a tanárok, s a szülők számára is megnyugtató az iskolaőr jelenléte.”

Hangsúlyozta: már a beléptetéskor, de az óraközi szünetekben a tiltott helyen dohányzók figyelmeztetésében is immár olyan egyenruhás segítőjük van, akire hallgatnak a tanulók.

Idén szeptemberben országszerte 419 helyszínen kezdték meg munkájukat az iskolaőrök.