Így készítsd fel az autódat a tavaszra

Különös, hogy amíg a téli időszakra felkészítjük az autónkat, sokszor elfelejtjük (vagy nem tulajdonítunk neki különösebb jelentőséget) hogy az autónkat fel kell készítenünk a tavaszra is, hiszen a tél károkat okozhatott benne: olyanokat amire, ha nem figyelsz oda, akár komolyabb gondot is okozhatnak. Íme néhány kötelezően elvégzendő olyan tavaszi ellenőrzés, amelyet az autószakértők javasolnak.

0.: Fürdesd meg!

Teljesen mindegy, hogy mennyire volt „meleg” az idei tél, a közútkezelő nem kockáztatott, és sózta az utakat. Ez a só rákerült az autód sárvédőjére az alvázára és ott megtapadt. Folyamatosan marja, ezért el kell távolítanod úgy, hogy alaposan le kell mosnod a kocsidat. (Az apró sószemcsék, síkosságmentesítő cuccok beleragadnak a kocsid alvázának a legvékonyabb résébe is és ha egész nyáron ott lehetnek, egyszerűen kimarják az alvázadat, a sárvédődet). Fontos, hogy az alvázadat is mosd le alaposan.

1: Szépítsd meg: a polírozás

Ezt kettő dolog miatt is érdemes megtenned: azért, mert az autódon apró felverődések láthatatlan karcocskák, porszemnyi hibák keletkeztek télen ahogy a sár, a víz és a már említett só felcsapódott a kasztnira. A másik ok egyszerűen az, hogy szép, csillogó legyen a kocsid.

2: Cserélj gumit

Azt milliószor leírták már, hogy miért fontos a téli gumi, de azt kevésszer, hogy miért kell ilyenkor visszacserélni a télieket nyárira. Ha fent hagyod a kocsidon a téli gumidat az sokkal gyorsabban fog kopni, mint a nyári, és minden menettulajdonsága rosszabb lesz, mint a nyárinak. Érdemes tehát egyrészt pénzügyi megfontolásból lecserélni (ne használd el a téli garnitúrádat nyáron) és biztonsági okokból is.

 

3: Minden folyadékot érdemes cserélned

De legalább az ablakmosódat, hiszen a téli ablakmosód hatékonysága csökken nyáron, illetve a nyári ablakmosódban vannak olyan vegyületek amelyek a nyáron elütött bogarakat leoldják a kocsid szélvédőjéről. Ha éppen most kell olajat cserélned akkor tedd meg azt is, és minden folyadékot ellenőriztess, ha megteheted.

4: Klímatisztítás és feltöltés

Bár megtehetnék, sokan nem használják télen a légkondit. Régebben még csak azt mondtuk volna, hogy ellenőrizd a légkondidat ma már azt mondjuk, hogy mindenképpen töltsd fel, ellenőriztesd, kerüld el a kellemetlen szagokat, a legionella baktérium által okozott betegségeket.

A fentieken kívül van még néhány olyan extra, amit megtehetsz a kocsidért (de ezek nem feltétlen kötelezőek).

Ha teheted cseréld ki az ablaktörlő lapátodat (egyébként mikor cserélted ki utoljára?) azért, hogy tisztább, karcmentes legyen (nincs annál rosszabb amikor az autód ablaktörlőlapátja karistolja a szélvédődet, mert tele van apró homokkal meg egyéb sókkal, amit télen magába szívott).

Hálás lesz az autód akkor, ha ellenőrzöd a lámpákat és az összes elektronikát. Érdemes az akksit is, bár, ha télen használtad a kocsidat akkor ezt akár ki is hagyhatod.

Igazán profi akkor vagy, ha ellenőrzöd a gumialkatrészeket is (a gumicsöveket például) amelyek télen akár károsodhattak is: megrepedhettek, elpattanhattak.

Persze, ránk is bízhatod ezeket. Hozd el hozzánk az autódat szívesen átnézzük és felkészítjük a tavaszra.