Az elektromos autók jövője

Vannak akik szerint az – adókedvezmények és a környezettudatosság miatt – úgy vélik, hogy az elektromos autók a jövő autói. Mások szerint – növekvő piaci részesesdés mellett – soha nem szorítják ki a teljesen a dízel és a benzines autókat a piacról. Vajon mi lehet az elektromos autózás jövője? Mit várhatunk? Utánajártunk.

A kép amelyik felrobbantott a netet

Oké, szerintünk is kicsit túlzó ez a megfogalmazás, de tény, hogy néhány hónapja egy fotó felrobbantotta a netet. A fotón egy hatalmas amerikai pick up állt az elektromos töltőkútnál, a kipufogójába volt vezetve a töltőzsinór, és azt a pillanatot fotózta le valaki.

Nem tudjuk eldönteni, hogy mit látunk: egy jópofa képet aminek semmiféle realitása nincs, egy „utalást” arra vonatkozólag, hogy így kellene, vagy valaki volt annyira megszállott, hogy valahogy valóban elektromossá alakította a pickupját, és tényleg oda kell dugnia töltőt (azért ennek van a legkisebb esélye)

Tény viszont, hogy a kép felrobbantotta a netet. Kifejezetten érdekes beszélgetés alakult ki a kép alatt arról, hogy vajon meddig járunk még ekkora (és ilyen környezetszennyező) autókkal amikor megvan már a tiszta technológia. De vajon mi lesz az elektromos autózás jövője?

 

Kormányzati törekvések és szándékok

Ne ijedj meg az alcímtől, nem megyünk bele a legapróbb részletekbe, de tény, hogy Európai kormányai kiállnak az elektromos autók mellett. Az Egyesült Királyság kormányának az az ígérete, hogy 2035-től betiltja az összes új, nem elektromos gépkocsit, ideértve a benzin-, dízel- és hibrid járműveket is. Ez egyébként szinte belesimul a klímavédelmi tervükbe, mely azt ígérte, hogy 2050-re jelentősen csökkenti a károsanyag kibocsátást.

A magyar kormány már jelenleg is komoly támogatást nyújt számodra akkor, ha elektromos autót veszel, és számtalan előnyt is ad számodra: a még ingyenes töltőpontoktól az ingyen parkoláson át.

 

Mit tesznek a gyártók a kényelmedért?

Tény, hogy az elektromos autóknak – jelenleg – még vannak olyan „hátrányai”, amelyekkel együtt kell élnünk, és amelyek igazából nem hátrányok, csak más szemléletmódot követelnek meg tőlünk. Tény, hogy az elektromos autók hatótávolsága még elmarad a benzines vagy a dízel autóétól, ahogy az is tény, hogy kevesebb jelenleg a töltőpont. Az is „kényelmetlen”, hogy amíg egy hagyományos autóval 1-2 percet töltünk el egy benzinkúton, addig az elektromos autó feltöltése sokkal tovább eltart.

A gyártók azonban folyamatosan dolgoznak ezeken a gondokon és problémákon, így ebben hamarosan előrelépés várható: gyorsabb töltési idő, olcsóbb elektromos autók, nagyobb hatótávolság. Ez tehát a jövő. De ha mindez megvalósul akkor mi lehet erre a válaszunk?

„Az emberek ma még azért nem vásárolnak elektromos autókat, mert túl drágák, félnek az akkumulátoroktól, ezért sürgető feladat ezeket megoldani- mondja Greenwood – az angol elektromos autók forgalmazójának egyik szakértője. Hozzáteszi, hogy egyébként felmérések azt mutatják, hogy egy egy autóval megtett út maximum napi 100 kilométer, ami azt is jelenti, hogy a félelem szinte alaptalan, hiszen a mai elektromos autóknak ennél már most több a hatótávolsága.

 

Mire számíthatunk tehát?

Arra, hogy az elektromos autók elterjednek, és majdnem biztos, hogy néhány évtizeden belül szinte teljesen kiváltják a robbanómotoros autókat. Addigra ugyanis kiépülnek a töltőpontok, az autók hatótávolsága megnő, és az áruk (épp a tömeggyártás miatt) le fog csökkenni.

Addig azonban rajtad is múlik az elektromos autók jövője: kattints, nézz szét az elektromos autóink között.