Mire kell ügyelned a használt autó vásárlásakor?

Ha új autót vásárolsz akkor mindig tisztában leszel a jogokkal és a kötelezettségeiddel is. Tudod, hogy mikor milyen időszakos szervizre kell vinned az autódat, cserébe milyen garanciákat kapsz. A használt autó vásárlása azonban mindig rizikósabb (hacsak nem autókereskedésből veszed) hiszen nem pontosan tudod az autó előéletét, a sérüléseket, a javításokat. Nehezíti a döntésedet, hogy nem mehetsz oda minden neked tetsző autóhoz komplett szakértő csapattal. De mire ügyelj akkor a használt autó vásárlásakor? Mik a buktatók és a használt autó vásárlásának veszélyei?

Így vedd meg a használt autódat: a kötelező elemek

A használt autó kiválasztásánál – mint a műkorcsolyában – vannak kötelező elemek. Először jön a pénzügyi rész: meg kell határoznod egy költségkeretet, azt mennyiért vásárolhatsz autót, mit bír el a pénztárcád gond nélkül. Ez máris behatárolja, hogy milyen és hány éves autót tudsz megvenni (vagy azt, hogy milyen hitelkonstrukciókkal vásárolsz majd). Ha ezen túlvagy (és megvan az is mit vársz el az autóktól) akkor elvileg leszűkítetted néhány típusra és évjáratra a leendő autódat. A következő döntési pontod az, hogy kitől vásárolj autót: megveheted egy magánszemélytől, vagy egy autókereskedésben is.

Eddig a pontig nincs hibalehetőséged, hiszen a saját logikus döntéseid sorozatával eljutottál oda, hogy kiválasztottad a számodra megfelelő autót. És most (tételezzük fel) megtaláltad. Megvennéd. Hogyan kerüld el a buktatókat, és milyenek vannak?

Nézesd meg szerelővel

Mielőtt megvásárolod (vagy lefoglalod) az autódat előtte mindenképpen érdemes átvizsgáltatnod szerelővel. Nyugodtan javasold ezt, még ha kellemetlennek is tűnik, ez nem a bizalmatlanság jele: ha az eladó tudja, hogy az autója rendben van, akkor úgyis beleegyezik az állapotfelmérésbe. Ha nem egyezne bele, menekülj, mert gond lehet az autóval. Ha megegyeztetek, átvizsgáltatnád, hozd el hozzánk, átvizsgáljuk és szakvéleményt adunk róla.

Jöhet az eredetiségvizsgálat

Az eredetiség vizsgálatról itt írunk hosszabban. Az eredetiségvizsgálat kötelező, ilyenkor megvizsgáljuk azt, hogy az autó tiszta-e? Nem körözik, nem lopott, nincs vele semmi baj. Tudnod kell az eredetiségvizsgálatról, hogy fix költsége van, és kötelező, meg kell beszélned az eladóval, hogy ez a költség kit terhel. Fontos, hogy 60 napig érvényes, addig döntened kell a kocsiról.

Az autóvásárlás buktatói: a próbaút

Mindenképp vidd el az autót próbaútra (arra figyelj, hogy ha közben okozol az autóban sérülést, vagy azzal balesetet, akkor a felelősség a tiéd) és legyen veled az eladó is. A próbaút során mindenre kell figyelned: a benyomásaidra, a zajokra és hangokra arra hogyan megy a kocsi, hogyan illetek össze. Ha valami rendellenesnek tűnik számodra akkor azonnal kérdezz rá, nézesd meg akár újra: sokkal megnyugtatóbb, ha ezt megteszed, mintha nem tennéd és felelőtlenül beleugrasz egy vásárlásba. (Ha tőlünk veszel autót, a próbaút csak azért fontos, hogy illetek össze, hogy tetszik az autó: mert műszakilag rendben lesz)

Az autóvásárlás buktatói: a papírok

Törzskönyv, forgalmi, ha hiteles volt a kocsi akkor a hiteltörlési papír, vagy a VÁM befizetését igazoló papírok: ezek mind kellhetnek. Ha valamelyiket elfelejted, ha nem attól veszed meg a kocsit, akinek a nevén van, vagy bármilyen (akár jóhiszeműségből fakadó) gikszer is bekövetkezik, mindenképpen hosszú és bonyolult jogi úttal kell számolnod.

Az autóvásárlás buktatói: az utólagos hiba

Még mindig úgy tűnik, hogy nem tudsz bukni az autóvásárláson, hiszen megvizsgáltattad a kocsit, és van eredetiségvizsgálata is.

De mi történik akkor, ha egy ideje már nálad van az autód, és előjön egy olyan hibája, ahol nem egyértelmű az, hogy miattad történt, vagy már a vásárláskor is fennált mégis.

Ha tőlünk vetted a használt autódat, akkor mi garanciát adunk minden egyes autóra. Ám ha magánszemélytől vetted nehezebb dolgod van, még akkor is, ha a jog a te oldaladon áll. Ha magánszemélytől vetted az autódat akkor rá is vonatkozik a szavatossági kötelezettség. Ez azt jelenti, hogy az ez idő alatt kiderült hibák javítása az ő feladata akkor, ha hitelt érdemlően bizonyítható, hogy már a vásárláskor fennált.

De ezt nehéz bizonyítani, és a hosszú pereskedést, az egymásra mutogatást csak úgy lehet elkerülni, ha előzetesen átvizsgáltattad velünk az autódat: mi nem hibázunk. (Az is nehezíti a dolgodat, hogy ha elromlik valami az autón, akkor ahogy te állítasz, te bizonyítasz, azaz neked kell bebizonyítani azt, hogy az, ami elromlott és ami neked kárt okozott az nem nálad és nem miattad romlott el)

Egyébként, ha autókereskedéstől (például tőlünk) vásárolsz autót, akkor nekünk 2 év szavatossági időt kell adnunk az autóra.

Vásárolj biztonságosan, buktatók nélkül autót. Kattints és nézz szét a használt autóink között, vagy gyere el hozzánk a szalonba, szeretettel várunk.