Újabb százmilliókkal támogatja a kormány a salgótarjáni vásárcsarnok felújítását | Conctete Média

A legkedvezőbb kivitelezői árajánlat is több mint félmilliárd forinttal haladta meg a salgótarjáni vásárcsarnok és piac felújítására elnyert pályázati forrást. A kormány többlettámogatásként biztosítja a hiányzó összeget.

Megközelíti a másfél milliárd forintot a beruházás összköltsége

A salgótarjáni vásárcsarnok és piac felújítása több mint 576 millió forintos többlettámogatásban részesült az Orbán-kormánytól – jelentette be közösségi oldalán Becsó Zsolt,  országgyűlési képviselő. A honatya a napokban közzétett bejegyzésében rámutatott: a beruházás teljes összköltsége így megközelíti az 1,5 milliárd forintot.
A plusz támogatásra vonatkozó kormányhatározat már megjelent a Magyar Közlönyben.
Mint ismeretes, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata eredetileg mintegy 900 millió forintot kapott a vásárcsarnok és piac felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP).

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás lebonyolítását és a nyertes vállalkozóval történő szerződéskötést követően, még ez év tavaszán megkezdődhet a munka. Mindmáig nem történt azonban semmi – már ami a korszerűsítés gyakorlati megvalósítását illeti…

A legolcsóbb árajánlat is túl drágának bizonyult

– A közbeszerzési eljáráson a legalacsonyabb árajánlat is jócskán meghaladta a projektben rendelkezésre álló összeget. 1.392.929.589 forint a nyertes ajánlat. 816.682.149 forint TOP-os forrással terveztünk, amihez 576.247.440 forint úgynevezett ráemelést kaptunk a kormánytól – közölte portálunk érdeklődésére a salgótarjáni városfejlesztési iroda.

A tájékoztatás arra is kitért, hogy a beruházás költségei azért emelkedtek meg ennyire, mert 2018 óta – ekkor nyerte el a megyei jogú város önkormányzata a pályázati támogatást – drasztikusan drágultak az építőipari alapanyagok. Hozzátették: a közbeszerzés lezárult, de a szerződéskötés csak a forrás rendelkezésre állása után, illetve az erre vonatkozó moratórium leteltével történhet meg. Amint az aláírások rákerülnek a megállapodásra, a munkaterületet átadják a kivitelezőnek, akinek 420 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy teljesítse a szerződésben foglaltakat. Az árusok a kivitelezés ideje alatt is végezhetik majd tevékenységüket, természetesen a munka jellegéből adódó korlátozásokkal. Az eladótér nagy része azonban árusításra alkalmas lesz.

Évtizedek óta várat magára az átfogó korszerűsítés

A salgótarjáni vásárcsarnok 1977-ben nyílt meg. Az eltelt évtizedekben csak kisebb állagmegóvó munkálatok történtek az épületben, pedig a hőtechnikai jellemzői rosszak, a falazat váza nem szigetelt, az üvegezése egyrétegű és jelentős a hőátbocsátása. A tető acélszerkezete korrodált és a héjazat vízelvezető képessége is jócskán hagy kívánnivalót maga után. Az esővíz-elvezetés az ingatlanon belül nem megoldott, az a korszerűtlen tetőszerkezet miatt több helyen beázik. A csarnok energetikai hálózata pedig a jelenlegi csekély igénybevétel mellett sem tudja biztosítani a mai elvárásoknak megfelelő, biztonságos üzemeltetést.

– A beruházás a vásárcsarnokot és annak közvetlen környezetét érinti. Megtörténik az épület komplex energetikai felújítása, elvégzik a nyílászárók teljes cseréjét, szigetelik a falazat tartószerkezetét. Mindezek jelentős energia-megtakarítást eredményezhetnek az üzemeltetés során – részletezte a városfejlesztési iroda.

Jelentős megtakarítást érhetnek el az energetikai fejlesztésekkel

A mai biztonsági előírásoknak megfelelően újítják fel az épület szerkezetét, nagy gondot fordítanak a szigetelésre és az energiatakarékos fejlesztésekre. A téli időszakban – távhő igénybevételével – biztosított lesz például az úgynevezett temperáló fűtés. Új mosdók is épülnek. Mindezek mellett akadálymentesítik a piacot, rendbe teszik annak udvarát, növények telepítésével zöldebb és barátságosabb környezetet teremtenek.

– Az energetikai fejlesztéseink azt célozzák, hogy rezsiköltséget takarítsunk meg, ezzel párhuzamosan ne pazaroljunk el megannyi hőt, vizet vagy éppen villamos energiát. Természetesen legalább ennyire fontos szempont volt, hogy a salgótarjániak és a környékbeliek komfortosabb körülmények között intézhessék a mindennapi munkájukat vagy a bevásárlásaikat – zárult a városfejlesztési iroda tájékoztatása.

Schveiczer Krisztián