Harminc dán diák érkezett a Keribe – Concrete Média

A Citizens in Action az Egyesek Ifjúsági Egyesület, az MS Denmark és a Rysensteen Gymnasium iskolával együttműködve harminc dán diák érkezett pénteken a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolába. A népszerű nevén „Keri” immár több mint tíz éve vesz részt abban a nemzetközi programban, amelynek révén diákjaik és oktatóik nemzetközi tapasztalatokat szerezhetnek külföldi szakmai gyakorlatok során, s emellett évről-évre külföldi önkéntes fiatalok is hosszabb-rövidebb időt eltöltenek a salgótarjáni iskolában – segítve egyebek közt az idegennyelv tanulást.

A koronavírus-járvány miatt azonban ezekre a cserekapcsolatokra az utóbbi két esztendőben nem volt lehetőség, ezért is öröm, hogy most újra nemzetközi programokba kapcsolódhatnak be a keris fiatalok – fogalmazott Barta Rita, az intézmény igazgatója.

Heinczingerné Koncz Zsuzsanna, a Keri angol nyelvtanára hozzátette: idén az első önkéntesek január végén tettek látogatást az intézményben, azt követően a velük kapcsolatba került diákok dolgozatjegye egy teljes jegyet javult, nyelvtanulásra ösztönözte őket a találkozás.

A dán fiatalok egyébként egy egyhetes, nem hagyományos oktatási programon vesznek részt Magyarországon, a dán és magyar ifjúsági együttműködési lehetőségeket térképezik fel és saját tettrekészségüket is igyekeznek növelni. A programot részben Budapestre, részben egyik volt keris diáknak, az endrefalvi Oláh Gergőnek köszönhetően Salgótarjánba szervezték. A keriben a dán és magyar diákok változatos, dramatikus gyakorlatokon keresztül ismerkedhettek meg egymás kultúrájával, s építettek hidakat egymáshoz.

Az Egyesek Ifjúsági Egyesület aktív fiatalok és fiatal szakemberek közössége, amely küldetéséről azt hangsúlyozza, hogy közösségek kialakulásához járulnak hozzá, hogy az emberek szabadon döntsenek, azzal foglalkozzanak, amit szeretnek és békésen kapcsolódjanak egymáshoz. Tevékenységeikkel az célozzák meg, hogy a fiatalok megismerjék saját erőforrásaikat és azokat tudatosan használják személyes és szakmai életünk kiteljesítésére. Eszközeik erre a képzés és az önkéntes programok.