Salgótarján – Kalandtábort hirdettek a szakmák világába 

Találd meg önmagad, fedezd fel képességeid! – Ezzel a címmel hirdetett napközis tábort általános iskolásoknak Salgótarjánba a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum. Az ötödik-hatodik, illetve hetedik osztályt végzett diákoknak augusztus 1.-jén induló foglalkozásaik reggel nyolctól délután négy óráig tartanak, eközben a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben és az NMSzC salgótarjáni technikumaiban is izgalmas kalandokat élhetnek át. 

 -Mind az öt nap a Csokonai úti Digitális Közösségi Alkotóműhelyben kezdünk, ahol az elektronika, a 3D nyomtatás, a robotépítés, az informatika, a lézervágás, a CNC megmunkálás, valamint a varrás, illetve a fa- és fémmegmunkálás révén próbálhatják ki képességeiket a diákok, az iskolákban pedig az alkotó, kreatív szakmák világába is bepillantást nyerhetnek a pályaválasztás előtti fiatalok – mondta elöljáróban az NMSzC főigazgató-helyettese.  

Pribisán Gábor hozzátette: hat oktató vezeti a délelőtti foglalkozásokat, délutánonként pedig a házigazda intézmények gondoskodnak a programokról. Így hétfőn az NMSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, ahol Légy trendi és naprakész! címmel sminkkészítés, arcmasszázs, csillámtetoválás, csavarási és fonási technikák  és a festés-díszítés, míg kedden a „Találd meg Táncsics kincseit!” – kincskereső játék, a Stromfeldben pedig a CAD-re fel! Mire jó a CNC? Hegesztés farmerben. LEGO egy kicsit másképp. Építs pillért! – hívószavak jelzik, hogy itt biztosan nem fognak majd unatkozni.  

Augusztus 4-én, csütörtökön a Keribe látogatnak el a táborozók, itt játékos vetélkedőn vesznek részt a Kereskedő Kabinetben. A Keri-pontok gyűjtögetése közben pedig a csapat szó szerint is belakóstol majd a vendéglátásba, ugyanis az általuk főzött-sütött finomságokat elfogyaszthatják.  A pénteki, zárónapon pedig ebéd után irány a kollégium, ahol darts, asztalitenisz, kondigépek és csapatversenyek várnak a fiatalokra. 

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta: a jelképes hozzájárulás fejében, amit a résztvevőktől az egyhetes programon kérnek (10 ezer forint) tartalmazza a tanulók szállítását az iskolák között a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum buszaival, a mindennapi ebédet, s a foglalkozások összes költségét. A cél ugyanis az, hogy ki-ki rátaláljon saját erősségeire, képességeire, s annak megfelelően keressen majd pályaválasztási irányt. A táborba a jövő hét végéig jelentkezhetnek a Nógrád Megyei Szakképzési Centrumban. (Salgótarján, Rákóczi út 60.; telefonon a 70-1976-443-as számon, illetve a richweisz.eva@nmszc.hu e-mail címen)