Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Bátonyterenyén (fotók,videó)

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartottak csütörtökön városi megemlékezést a bátonyterenyei Kossuth Lajos Általános Iskolában.

Az esemény az intézmény tanulóinak színvonalas műsorával kezdődött, melyben közreműködtek a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai is.

Ezt követően Bátonyterenye polgármestere mondott ünnepi beszédet. Nagy-Majdon József kiemelte: a magyar forradalom és az azt követő szabadságharc volt a legmeghatározóbb az egyetemes történelemben.

– A magyar emberek, szerte a világban, március 15-én kokárdát tűznek a szívük fölé. Azok előtt a hősök előtt tisztelegve ezzel, akik a szabadságharcban harcoltak. Olyan hősök ők, akik nem nyerhették meg a harcot mégis győztek és Magyarország is győzött általuk. Kivívták a nemzet tiszteletét és beírták nevüket a magyar történelembe – húzta alá a város vezetője.

Bátonyterenye első embere hozzátette: a forradalom megerősítette, hogy csak összefogással lehetünk eredményesek. -Meggyőződésem, hogy ez ma is igaz, csak együtt tehetjük hazánkat eredményessé. Ha ma is az 1848-ban megfogalmazott értékek szerint élünk – nemzet, béke, szabadság és egyetértés – akkor olyan országot teremthetünk, ahol érdemes élni, dolgozni és családot alapítani – hangsúlyozta Nagy-Majdon József.

A folytatásban a város polgármestere átadta a Márciusi Ifjak Vándorkupát az idei vetélkedő nyertesének, a II. János Pál Pápa Katolikus Általános Iskola csapatának, végül a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait, koszorúit az intézmény udvarán található Kossuth Lajos szobornál.