Újabb jelentős fejlesztés kezdődött a maconkai horgászparadicsomban

Március 18-án a partszéli rézsű kialakításával megkezdődtek a III. tórészlet déli partjának munkálatai. Fotó: BSHE

Jelentős fejlesztés valósul meg az elkövetkező hónapokban a maconkai horgászparadicsomban. A beruházásnak köszönhetően megújul a víztározó beléptető rendszere, kamerákat telepítenek a gáti szakaszra és a déli partra, megvalósul a Felező-spicc közvilágításának és áramfelvételi pontjának kiépítése, megújul a kettes számú versenypálya teljes szakasza, állandó horgászatra megnyitják az Élmény-tavat, sőt a déli útszakasz kátyúzása, valamint padkarendezése is megtörténik majd. A munkálatok várhatóan május végén zárulnak – adta hírül holnapján a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE).

A BSHE még 2021-ben (a végül kiemelkedő magyar sikerekkel zárult) I. Free Syte Method Feeder Világbajnokság, illetve a további versenyek pályaépítési feladataira az Országos Versenypálya Minősítési és Fejlesztési Program keretében, I. ütemben 25,6 millió forint támogatást kapott.

Ebből az összegből és az egyesület hozzájárulásából akkor megvalósult az előtározói 3. sz. versenypálya és bejáró útja megvalósítása, illetve több más pontszerű beavatkozás mellett a 2. sz. versenypálya ideiglenes padkaépítése is.

Ezt követően 2022-ben döntés született a II., záró ütem megvalósításáról is, amely azonban több vis maior, illetve gazdasági természetű ok miatt eddig váratott magára.

A Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) nagy örömére 2024. március 14-én megszületett a döntés a folytatásról, így március 18-án, hétfőn el is indult a beruházás.

Ennek keretében a 2. sz. versenypálya a teljes, 400 m-es szakaszán kövezést kap és az alsó horgászpadka is szélesítésre kerül. Az egyesület ezen túl megvalósítja egy új zsilip beépítésével a VI. tórészlet (Élmény-tó) déli keringetési rendszerbe való bekötését, melynek eredménye a magasabb vízszint biztonságos tartása és így az állandó horgászat megnyitása lesz. A halállomány fejlesztése e cél szerint már tavaly megkezdődött.

A tervek szerint sor kerül továbbá a Felező-spicc közvilágításának és áramfelvételi pontjának kiépítésére, valamint a beléptető rendszer megújítására, illetve a gáti és déli térfigyelő kamerák telepítésére is.

-A MOHOSZ által 80%-os intenzitás mellett biztosított támogatás 40.000.000 forint és további jó hír, hogy Bátonyterenye Város polgármestere is ígéretet tett az anyagi támogatásra. A partvédelmi-, pályaépítési munkák eredményeként a maconkai versenyterület, mint hivatalos Nemzeti Horgászsport Versenypálya a kialakított három versenypályával (700+400+400 m) tartósan alkalmassá válik a legnagyobb nemzetközi horgászsport versenyek, országos bajnokságok további minőségi megrendezésére is. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a minőségi partszakasz az év legnagyobb időszakában a szabadidős horgászok kényelmét szolgálja majd – írta honlapján a BSHE.