Innovációs díjat nyert el a Nógrád vármegyei Exasol Kft.

Fotó: Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Első alkalommal adták át a napokban az Észak-magyarországi Innovációs Díjat Miskolcon. Az elismerést tavaly alapította a Magyar Tudományos Akadémia Területi Bizottsága és a három észak-magyarországi gazdasági testület – a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Heves és a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. A díjat az innovatív technológiában, illetve a termékfejlesztésben kiemelkedő vállalkozásoknak évente ítélik oda. Nógrádból az Exasol Kft. vehette át az elismerést.

A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága, valamint észak-magyarországi kereskedelmi és iparkamarák januárjában hirdettek pályázatot az Észak-magyarországi Innovációs Díj elnyerésére. A felhívás azon vállalkozások számára szólt, melyek innovatív technológiában, termék- és szolgáltatásfejlesztésben, vagy informatikai rendszerfejlesztésben akár nemzetgazdasági szinten, akár régiós szinten kiemelkedő eredményt értek el, elősegítve a gazdasági teljesítmény növekedését is. Az értékelésnél a kutatás-fejlesztés eredményeként létrejövő gazdasági hasznosulásra, az eredetiségre vagy újszerűségre, a társadalmi hasznosságra és a tudományos eredmények adaptálására voltak figyelemmel a bírálók.

Nógrádból első ízben a nyugat-nógrádi, szendehelyi székhelyű, emellett Rétságon egy 3 ezer négyzetméteres telephellyel bíró Exasol Kutató, Fejlesztő Kft. vehette át az elismerést. A cég a lézeres csővágó berendezésével nyerte el a díjat. A méltatás szerint a 14 évvel ezelőtt alapított vállalkozás jellemzően precíziós alkatrészeket gyárt, melyeket az orvosi műszerészet, a finommechanika, illetve az elektronika területén hasznosítanak.

A 2008-ban alakul Exasol Kft. barnamezős beruházásban hozta létre 3 ezer négyzetméteres rétsági telephelyét, ahol apró és bonyolult alkatrészek mikron pontosságú lézertechnológiás megmunkálásával foglalkoznak. Tevékenységük egészen újszerű filozófiát képvisel más lézeres lemezmegmunkálásokhoz képest: kis energiákat és teljesítményeket használnak, jellemzően magas frekvencia és a rövid impulzushossz mellett. Ennek következtében egyenletes és jó minőségű a vágási felület, a hőhatászóna minimalizálása mellett. Az általuk használt lézertechnikát kiválóan tudják alkalmazni többek között az ékszerek, mérőműszerek, orvosi és elektronikai eszközök előállításában.

A lézeres megmunkálás mellett a cég inkubációs tevékenységet is végez: kezdő vállalkozások számára kész infrastruktúrát biztosítanak, kedvező feltételek mellett. Alapfilozófiájuk, hogy az eredményes működés döntő feltétele a megoldandó feladathoz szükséges munka élményalapúvá tétele. Vállalkozói szempontból kiemelhető továbbá, hogy a társaság nyereségtermelő képessége jóval meghaladja az iparági átlagot, ami elsősorban az innovatív fejlesztéseknek köszönhető.

Az elismerést – Puskás Zsolt és Puskás Tünde, az Exasol Kft. tulajdonosai, ügyvezetői nevében – Dudodi Ferenc, a cég minőségbiztosítási vezetője vette át – mások mellett – dr. Kocsis Károlytól, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottságának alelnökétől és a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Varga Béla általános alelnöktől.