Skuczi Nándor: vállalhatatlan Niedermüller Péter rasszista nyilatkozata

Fotó: Facebook (Skuczi Nándor)

Nógrád Megye Önkormányzata megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az elmúlt hetekben egyes politikusok meggondolatlan, felelőtlen, sértő és kirekesztő nyilatkozataival egyre mélyebbre süllyed a hazai politikai közbeszéd.

Morálisan vállalhatatlan annak a közéleti szereplőnek a rasszista nyilatkozata, amelyben „rémisztő képződménynek” nevezi a fehér, keresztény, heteroszexuális embereket.

Megdöbbentő, hogy egy országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre kifejtette, hogy mennyire „undorodik” képviselőtársától, akit hitvány embernek és nyomorult bohócnak tart.

A napokban pedig felháborító, szexista kijelentéssel támadták a kormány család- és ifjúságért felelős államtitkárát. Az egyik közösségi oldalon került megfogalmazásra: „Imádkozom, hogy ne legyen kavarodás a meghívókban, és nehogy véletlenül egy ungabungaparti közepén találja magát a keresztény családi értékekről szóló beszélgetés helyett.”

A politikusok megengedhetetlen hangnemet ütöttek meg az elmúlt időszakban. Ennek a mélyrepülésnek azonban gátat kell vetni, ugyanis a fenti nézetek és gondolatok egy demokratikus jogállamban elfogadhatatlanok.

Alaptörvényünk deklarálja a törvény előtti egyenlőség elvét, valamint a diszkrimináció tilalmát, amikor úgy fogalmaz, hogy „Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja.”

A politikusok sok mindenben nem értenek egyet, azonban egymás bírálatának kell, hogy legyen egy társadalomban elfogadott normája. Egy választott politikai tisztségviselőnek – legyen az polgármester, vagy országgyűlési képviselő – minden körülmények között, az Alaptörvény, valamint a jogszabályok és etikai normák szellemében és azok tiszteletben tartásával kell eljárnia.

Egy közszereplő soha nem felejtheti el, hogy minden megnyilvánulása minta, példamutatás és felelősség a társadalom és a felnövekvő generációk felé.

Adjuk meg egymásnak a tiszteletet még politikai ellenfélként is! Tegyük a dolgunkat  és versengjünk a választók bizalmáért tisztességgel, mint tették ezt nagyjaink, Madách Imre és Mikszáth Kálmán hazánk felemelkedéséért!

 Ennek szellemében felkérjük Magyarország közéleti szereplőit, hogy támogassák nyilatkozatunkat!

Salgótarján, 2020. február 11.

                 Skuczi Nándor