Hulladékcsökkentési akcióra hívja az NKIK a nógrádi vállalkozókat

Fotó: illusztráció

Országos programsorozatot szervez az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából. A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) maga is törekszik a környezetbarát, fenntartható működésre, a szervezet most Nógrád megye vállalkozóit is arra biztatja, csatlakozzanak a felhíváshoz.

A november 21-29. között megrendezésre kerülő program célja, hogy felhívja a figyelmet az erőforrások fenntartható felhasználására, a hulladékminimalizálás ösztönzésével – mondta Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Kiemelte, hogy idén az akció a gyártás során keletkező, láthatatlan hulladékra fókuszál. A vállalkozásokat arra kérik, gondolják át, hogyan tudnák a saját területükön a lehető leginkább csökkenteni a termeléssel járó hulladék mennyiségét, illetve, hogy milyen újrahasznosítási módszereket tudnának alkalmazni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a cégeknél már látható az igyekezet a hulladékkibocsátás mérséklésére, az ésszerű termelésre, az erőforrással való gazdálkodásra. A vállalatok a hulladékgazdálkodásban ráadásul munkahelyteremtési lehetőséget is látnak. Az MKIK célja, hogy csökkenjen a vállalkozások által termelt hulladék mennyisége, és ennek révén például bizonyos környezetterhelő csomagolóanyagokból is kevesebb keletkezzen. Az is fontos továbbá, hogy a keletkezett hulladékra, mint alapanyagra tekintsenek a vállalkozások, akár üzleti potenciált látva annak feldolgozásában.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara maga is pozitív példával jár elő. A szervezetnél amennyiben arra lehetőség van, mellőzik a papír alapú kommunikációt, helyette az elektronikus kapcsolattartást részesítik előnyben. Új irodáikban bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, nyomtatóikban pedig újrahasznosított papírt használnak. Nyomtatott kiadványaik, brosúráik mellett egyre több tájékoztató anyag érhető el online formában, ezzel is csökkentve papírfelhasználást.

Az NKIK ezúton is arra kéri a Nógrád megyei vállalkozókat, hogy lehetőségeik szerint csatlakozzanak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. Mindenki közös érdeke ugyanis, hogy hatékony és innovatív megoldásokkal csökkentsük a keletkező hulladék mennyiségét, a környezetterhelés mértékét, és így egy fenntartható működést alakítsunk ki.