Becsó Zsolt: A jövőben is arra kell törekednünk, hogy Bátonyterenye a térség gazdasági központjává váljon

Bátonyterenye életében jelentés szerepe volt az iparnak és a bányászatnak, így a jövőben is arra kell törekednünk, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a város a térség gazdasági motorjává, központjává váljon – hangsúlyozta Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője a parlamentben.

A honatya a Bátonyterenyén tavaly év végén lezárult fejlesztésekről is beszámolt. Mint mondta, ebben az időszakban több olyan beruházás projekt zárására került sor, amelyek meghatározóak a város és az egész térség életében.

Becsó Zsolt ismertette: Bátonyterenye Nógrád vármegye harmadik legnagyobb települése. Kiemelte: a település életében jelentés szerepe volt az iparnak és a bányászatnak, így a jövőben is arra kell törekedni, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően Bátonyterenye a térség gazdasági motorjává, központjává váljon.

Az országgyűlési képviselő rávilágított: a terület és településfejlesztési operatív program két nyertes pályázatának köszönhetően megépült a Zagyvavölgyi kerékpárút. A fejlesztés összesen kétmilliárd forintból valósult meg. Az elsősorban munkaerő mobilitást célzó beruházás a turizmus erősítését is szolgálja, hiszen a megépült bicikliút a Mátra lábánál, gyönyörű környezetben kanyarog.

Mint mondta, emellett több mint 1,3 milliárd forintból ipari park épült Bátonyterenyén, amely beruházás túlmutat a város határán és az egész térség fejlődését szolgálja.

-Külön öröm számomra és a város önkormányzata számára, hogy a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt gazdasági válság ellenére is befejezésre kerültek ezek a projektek – fűzte hozzá a honatya.

-Szeretnénk végre a megyeszékhelyt is beleértve, Salgótarján, Bátonyterenye és Pásztó vonatkozásában, a keleti iparmedencében újra pozicionálni a térséget, és még inkább tartalommal és élettel megtölteni azt. Azonban a fejlődés folytatásához elengedhetetlenek az uniós forrásokat felhasználó operatív programok, a területi versenyképesség növelése és a regionális különbségek mérséklése érdekében – emelte ki Becsó Zsolt.

Latorcai Csaba államtitkár aláhúzta: a kormánynak az az egyik legfontosabb célja, hogy városban vagy vidéken élni, ne életminőségek közötti, hanem életstílus melletti választást jelentsen.

Mint mondta, a vidék népszerűségének és megtartó erejének növeléséhez, mindenekelőtt versenyképes, megélhetést biztosító, vonzó és helyben elérhető munkahelyekre, jó minőségű, magas életszínvonalat biztosító infrastruktúrára és szolgáltatásokra van szükség.

-Az operatív programok 2024-ben egyelőre rendben haladnak, az uniós források érkezésével pedig minden korábbinál több pénz fordítható települések fejlesztésére, a vidék megerősítésére – mutatott rá.

Az államtitkár ezt követően örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy Kelet-Nógrádban számos beruházás valósult meg. Ismertette: közlekedésfejlesztés terén útfelújítások történtek, mintegy 21 milliárd forint értékben, illetve sikerült elősegíteni a salgótarjáni tankerületben élő, súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek társadalmi elfogadását, beilleszkedését, és az ő szüleiket is sikerült megerősíteni, nehéz hivatásukban.

Latorcai Csaba kiemelte: a megvalósult beruházásokat 2024-ben újak fogják követni, például óvodafejlesztés Rákóczibányán, iskolaépület energetikai korszerűsítése Ecsegen, valamint faluház megújítás Sámsonházán, melyek mintegy 450 millió forintos támogatás segítségével valósulnak majd meg.

-Bízunk abban, hogy 2030-ban Nógrád vármegye is az Európai Unió legélhetőbb térségei közé fog tartozni – hangsúlyozta az államtitkár.